МВС постійно аналізує криміногенну ситуацію в країні та намагається розв’язати проблеми щодо призначення нових керівників відомства на місцях для оперативного реагування на події у державі. Про це в ході урядового брифінгу заявив заступник міністра внутрішніх справ генерал-лейтенант Сергій Яровий. «Ми робимо висновки та намагаємося оперативно реагувати. Зокрема на сході тримаємо ситуацію більш-менш під контролем», — наголосив він.

Попередив представник відомства й про те, що після 21 березня проти членів будь-яких угруповань, які не повернуть незареєстрованої зброї, МВС вживатиме жорстких заходів. «Усі, хто має зброю, повинні бути у складі ЗСУ чи Національній гвардії», — резюмував посадовець.

Нині до виконання військових завдань готові близько 33 тисяч військовослужбовців внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України. Одначе за ними ще залишилися такі завдання, як охорона особливо важливих об’єктів, забезпечення судових засідань, супровід спецконтингенту тощо.

А заступник начальника Головного командного центру Збройних сил генерал-майор Олександр Розмазнін розповів, що в південно-східному регіоні зберігається можливість проведення провокацій проросійськи налаштованими силами, щоб дестабілізувати обстановку та створити передумови для введення на територію України так званого миротворчого контингенту.

В АР Крим, за словами посадовця, ситуація кризова. «На території півострова угруповання збройних сил Росії сягає близько 21 тисячі 900 військовослужбовців. Кораблі ЧФ РФ продовжують блокувати військово-морські сили нашої держави з моря. На цьому тлі триває напрацювання заходів оперативної та бойової підготовки збройних сил РФ і Білорусі в прикордонних з Україною районах. Сам півострів блоковано з півночі у районах Армянська, Перекопа та Чонгара», — розповів він.

Окрім цього, залишаються захопленими 17 об’єктів державної інфраструктури, з них 11 військових, а ще 50 об’єктів державно-прикордонної служби України. Блоковано й рух 57 кораблів Військово-Морських сил.

Одначе підрозділи ЗСУ продовжують охороняти важливі об’єкти державного і військового значення. «Військова служба правопорядку ЗСУ здійснює патрулювання, а в повітряних силах до виконання завдань за призначенням готова певна кількість літаків. Також триває відновлення боєздатності авіатехніки», — сказав Олександр Розмазнін.

До речі, у Військово-Морських силах, попри блокування в частинах берегової оборони, не припиняються заняття з бойової підготовки. Посадовець зазначив, що «російська блокуюча сторона» навіть дивується навченості та силі духу наших співвітчизників у військовій формі.