НА ЧАСІ.
На Полтавщині взялися за розробку обласної програми розвитку малої енергетики, що передбачає проектування та будівництво ГЕС. В першу чергу модернізуватимуть та доводитимуть до проектних потужностей наявні гідроспоруди, побудовані 20—30 років тому. Таким чином підвищать використання гідроенергетичного потенціалу малих річок краю, який спеціалісти оцінили в 140 млн кВт/год на рік. 

— Нині на річках області працюють п’ять малих ГЕС, які за рік виробляють 5,5 млн кВт/год. Окрім цього, є ще недіючі Великосорочинська та Білоцерківська ГЕС, шлюзи-регулятори, які також можна задіяти для виробництва електроенергії, залучивши відповідні інвестиції, — розповідає заступник голови Полтавської облдержадміністрації Борис Галушко.

За словами начальника Полтавського обласного виробничого управління водного господарства «Полтававодгосп» Володимира Фомичова, коли всі ці об’єкти запрацюють на повну потужність, вони даватимуть щорічно до 30 млн кВт/год, або в кілька разів більше, ніж виробляють нині діючі гідроелектростанції. З’являться 100—120 нових робочих місць, додаткова свіжа копійка до місцевих бюджетів. Ідея хороша, затримка — за інвесторами, яким треба створити умови для повноцінної роботи і гарантувати певні дивіденди. Але полтавчани впевнені: це лише питання часу.