За ініціативи обласних центрів соціальних служб для сім’ї, дітей і молоді та позашкільної освіти і роботи з талановитою молоддю, ГО «Сумське громадське коло» в Сумах відбулися заняття у літній школі для батьків-вихователів дитячих будинків сімейного типу і тих, хто виховує прийомних дітей. Такий захід організували вже вчетверте. Цього літа у школі зібралися 42 представники прийомних родин з Лебедина, Охтирки, Тростянця, Шостки, Недригайлівського і Сумського районів.

Голова Сумської ОДА Микола Клочко високо оцінив роль батьків, які взяли на себе таку високу місію. І запевнив, що поступово інтернати відійдуть в історію, а кожна дитина матиме власну сім’ю. Для цього обласна влада робить і робитиме все залежне від неї.

Програма заходу була розмаїтою і корисною. Для дітлахів організатори проводили екскурсії, конкурси, ігри-розваги, творчі майстерні тощо, а батьки в цей час опановували різні аспекти виховання прийомних дітей. Зокрема особливості психологічного клімату в родині, встановлення чи відновлення зв’язків з біологічною сім’єю, формування родинних традицій тощо.

Як сказала мама Валентина Строй, така сімейна наука надзвичайно корисна. Подібні заняття планують проводити й надалі, але в більшому форматі: зросте кількість учасників і тривалість освітнього процесу.

До речі. Нині на Сумщині 154 прийомні сім’ї та 21 ДБСТ, в яких виховують відповідно 302 та 151 дитину. Усі вони перебувають під соціальним супроводом.