У травневі свята кияни та гості столиці могли задовольнити естетичні потреби, завітавши на фестиваль-конкурс писанок. Софійську площу заполонили 374 яскраві авторські писанки заввишки 67 сантиметрів, встановлені на підставках, які напередодні розмалювали майстри з усіх регіонів України. Спершу учасники проекту виготовили ескізи, найкращі та найцікавіші з них відібрало журі. Потім автори розписали заготовки.

Кияни із задоволенням розглядають яскраві художні вироби, обирають найкращі, сперечаються та обговорюють їхні художні якості. І дивуються творчій фантазії й майстерності: жодна писанка не схожа на іншу. На писанках, окрім орнаментів та візерунків, можна побачити реалістичні портрети, персонажів народних казок, релігійні й космічні сюжети, фольклорні, трипільські, східні, єгипетські мотиви. Окрім традиційного розпису, автори застосовували незвичайні техніки та різноманітні предмети для оздоблення і декору. Деякі майстри були поряд зі своїми писанками і спілкувалися з гостями, пояснювали ідеї композицій.

Кияни з великим задоволенням розглядали виставлені біля Софії писанки та обирали найкращі. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

«Згідно з голосуванням членів журі, у конкурсі серед представлених писанок перше місце посіла писанка із паскою, орнаментом і тризубом художниці з Луганської області. Також буде ще голосування на самій площі — відвідувачі обиратимуть кращі роботи, а після цього — інтернет-голосування. Усіх переможців відзначимо через місяць», — каже організатор проекту Ігор Добруцький. Окрім великих художніх виробів, на площі можна оглянути 25 традиційних писанок з усіх регіонів України і 5 тисяч, виготовлених киянами.

Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Фестиваль писанок проходить у Києві вшосте. Художні роботи можна оглянути до 9 травня. А потім писанки помандрують до інших міст України, а також до Грузії, Польщі, Німеччини, щоб іноземці могли долучитися до української народної традиції. Найкращу писанку організатори планують подарувати Папі Римському.