СМАЧНІ ПЕРСПЕКТИВИ

На Буковині запрацював перший  у країні молокопереробний завод на засадах кооперації

Нове підприємство у с. Панка Сторожинецького району, яке щороку із 4 тис. тонн молока випускатиме продукції на 15 млн грн, збудовано в рамках реалізації державних програм розвитку молокопереробної галузі та  сільськогосподарської обслуговуючої кооперації, а також аналогічних програм місцевого значення.

— «Молочний край» — це не тільки успіх місцевої громади, а й реалізація президентських соціальних ініціатив, співпраця обласної й районної влад, молочарських кооперативів. Розумію, що сьогодні закупівельні ціни на молоко ще недостатньо високі. Але завдяки цьому підприємству буде можливість їх підвищити. Переконаний, що завод покладе початок відродженню молокопереробної галузі всього району, — зазначив на відкритті заводу голова Сторожинецької районної державної адміністрації Франц Федорович.

У цьому цеху сир плаває у маслі й сметані. Фото Дмитра ЯКОВІЦИ

На закупівлю сучасного обладнання  з обласного та районного бюджетів виділено понад мільйон гривень. Ще мільйон надійшов від Міжнародної благодійної організації «Добробут громад» для облаштування лабораторії та налагодження технологічних ліній (завод, окрім основного обладнання для випуску сирів, сметани, масла, має також молоковози, холодильні камери і навіть доїльні установки). Свій внесок у виробничий об’єкт зробили і сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи, які профінансували будівельно-монтажні роботи майже на 800 тис. грн.

Від «Молочного краю» надійде  майже 3 млн грн податків. Завдяки йому в селі відкрилося 20 нових робочих місць. Екологічно чисту й поживну продукцію із села Панка, що у підніжжі Карпат, найперше постачатимуть у школи, дитячі садочки та лікарні району та області.