Хоч би які ритуальні танці виконували нині грецькі політики і пересічні нащадки еллінів, вони таки програли після недільного референдуму: будь-який фінал кредитної саги обернеться втратами і, що найгірше, розчаруванням у демократії, яку, як вони вважають, придумали.

Отож у неділю греки більшістю голосів на референдумі відкинули пропозиції міжнародних кредиторів про надання екстреної позики.  61,3 відсотка проголосували проти. За те, щоб підтримати умови кредиторів, висловилися 38,7 відсотка греків.  Такі дані підрахунку 100 відсотків  бюлетенів оприлюднило міністерство внутрішніх справ Греції. Явка становила 62,5 відсотка.

Прем’єр-міністр Греції Алексіс Ціпрас уже назвав результат референдуму «перемогою демократії», однак попередив: країна має зробити загальнонаціональну спробу вийти із кризи.

«Завтра Греція повернеться за стіл переговорів, і наш головний пріоритет — відновити фінансову стабільність у країні», — ніби нічого й не сталося, сказав він у телезверненні у неділю.

Ще два тижні тому Жан-Клод Юнкер (праворуч) застерігав Алексіса Ципраса від необдуманих кроків. Фото з сайту d.ibtimes.co.uk

Та, на думку єврочиновників, волевиявлення грецьких виборців означає пряму відмову від переговорів із кредиторами. Зокрема глава Єврогрупи Єрун Дейсселблум заявив: результати референдуму негативно позначаться на майбутньому Греції. «Для відновлення грецької економіки необхідні складні рішення і реформи. Тепер чекатимемо на ініціативи грецької влади», — зазначив він.

Президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер провів консультації з лідерами 18 країн-членів зони євро, а також із керівництвом інституцій ЄС. Сьогодні, 7 липня,  він  виступить перед депутатами Європарламенту, де йтиметься про ситуацію після грецького референдуму. А доки президент Франції Франсуа Олланд і канцлер Німеччини Ангела Меркель у Парижі шукали способи «зберегти обличчя Греції», прем’єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон разом із міністром фінансів і керівником центробанку країни обговорювали  безпеку  британської економіки. Хоч Велика Британія і не в зоні євро.

Результатами грецького референдуму стурбовані не лише лідери країн єврозони і єврочиновники. Після того як результат референдуму став відомий, колишній прем’єр-міністр Греції Антоніс Самарас, що виступав за компроміс із кредиторами, залишив посаду керівника опозиційної правоцентристської партії «Нова демократія». А курс євро щодо долара та японської єни на світових фондових біржах істотно знизився.

До речі, сиртакі — не грецький народний танець. Його придумали для фільму про життєрадісного грека Зорбу, який намагався не перейматися завтрашнім днем.