ВІДЕОКОНФЕРЕНЦІЯ. Про досягнуті результати у сфері соцзахисту населення розповів у четвер під час відеоконференції в Кабінеті Міністрів заступник міністра соціальної політики В’ячеслав Коломієць. Він зауважив, що робота ведеться відповідно до президентської програми економічних реформ на 2010—2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава».

Він зауважив, що задля вдосконалення порядку призначення та індексації пенсій особам, які вийшли на пенсію до 2008 року, з 1 травня осучаснено зарплату для перерахування пенсій. Досі бралася середня зарплата до 2006 року, тепер — до 2007-го. Завдяки цьому скоротиться диспропорція у розмірах пенсій тих, хто виходить на пенсію зараз, і тих, хто її отримує вже тривалий час. Нині пенсії перераховано майже 13 млн пенсіонерів, або понад 94%.

Майже всім пенсіонерам додали до пенсії кошти. Фото Володимира ЗАЇКИ

Окрім того, з 1 березня збільшено щомісячні страхові виплати потерпілим на виробництві та членам їхніх сімей: в середньому — на 305 грн на місяць, а постраждалим шахтарям — на 400 грн. З 2001 року це було зроблено вперше.

Також прийнято урядову постанову, згідно з якою для 610 тис. військових пенсіонерів поетапно підвищиться основний розмір пенсій. З 1 липня та з 1 вересня додадуть по 10%, а з 1 січня 2013 року — ще 10,5%.

В’ячеслав Коломієць наголосив, що одна із соціальних ініціатив Президента — забезпечення на 100% інвалідів протезами у цьому році. Він звернув увагу і на новий механізм адресного забезпечення інвалідів засобами реабілітації, в тому числі й кріслами-візками. А також зауважив, що з 1 липня розмір допомоги людям, які доглядають за інвалідами I і II груп, які мають психічні захворювання, зросте в 10 разів — до 1094 грн.

Розповідаючи про вдосконалення механізму підтримки зайнятості населення, В’ячеслав Коломієць поінформував, що 8 червня Верховна Рада прийняла в першому читанні розроблений міністерством новий законопроект «Про зайнятість населення». У ньому зокрема йдеться й про стимули для роботодавців. Тих, хто створює нові робочі місця, пропонують звільнити на 50% або й на 100% від сплати єдиного соцвнеску за кожне створене робоче місце.