ПРАВОПОРЯДОК. На Сумщині розпочала працювати гаряча телефонна лінія «Стоп корупції» та встановлюється програмне забезпечення, яке допоможе в роботі зі зверненнями громадян. 

 За вказаним номером цілодобово будь-якого дня можна повідомити про факти корупційних діянь з боку посадових осіб різних рангів і відомств, які будуть узяті під ретельний контроль і одержать офіційно-правовий супровід. Як повідомив заступник голови – керівник апарату Сумської облдержадміністрації Олександр Цупро, новий проект розробили фахівці Сумського державного університету. Він дасть змогу створити електронну базу звернень, автоматизувати їх опрацювання та підвищити якість звітної інформації.

Подібна організаційна новинка дасть відчутні результати, адже істотно зросте ймовірність спійматися на гарячому кожному, хто ласий до сумнівних заробітків. Найперше це стосується установ і відомств, які традиційно вважаються корупційно привабливими. Скажімо, на Сумській митниці максимально посилено контроль за товарами, які переміщуються через пункти пропуску до місць прибуття автотранспорту, митних ліцензійних та складів тимчасового зберігання. Для цього на об’єктах встановлені камери відеоспостереження та зчитування номерних знаків з подальшою передачею даних до моніторингового центру Держмитслужби. Тобто, в режимі он-лайн головне митне відомство в Києві може контролювати ситуацію на будь-якій митниці. Відтак, зараз чітко обліковуються транспортні засоби, що прибувають в зони митного контролю, контролюються дії посадових осіб під час виконання службових обов’язків. За словами начальника Сумської митниці Володимира Орлова, тепер митники свідомі того, що їх бачать, як на долоні.

Тим часом широка фронтальна атака на корупцію дає свої результати. Як повідомив прес-секретар Сумської обласної прокуратури Олексій Дерев’янко, з початку року порушено 19 кримінальних справ стосовно 22 посадових осіб, що мають ознаки корупційної діяльності.