Чотири роки тому двоє археологів-любителів знайшли на полі фермера у графстві Херефордшир 300 монет англо-саксонського періоду. Джордж Пауелл і Лейтон Девіс владі про знахідку не повідомили, а продали скарб перекупникам. Вартість монет, датованих приблизно IX століттям нашої ери, оцінили в три мільйони фунтів. 

Горе-шукачів скарбів звинуватили у крадіжці і приховуванні скарбу. Така ж доля чекала і на продавців раритетних монет Саймона Уікса і Пола Уеллса.

Днями на окремому засіданні суду було оголошено вироки засудженим. Джордж Пауелл отримав 10 років в'язниці, Лейтон Девіс – 8,5.

Саймон Уікс відсидить у в'язниці п'ять років. Вирок Полу Уеллсу винесуть у лютому 2020 року.

Частково владі вдалося знайти вкрадене – кілька прикрас, серед яких золотий перстень IX століття, браслет у формі голови дракона і кришталеву підвіску, 31 монету, які оцінюються в 10-50 тисяч фунтів, і злиток срібла. Але більшу частину скарбу вважають втраченою назавжди.

«Усе інше, мабуть, заховано в затишному місці або декількох місцях, або скарби вже розійшлися по руках. А це неуможливлює будь-коли відновити усі частини скарбу разом», – сказав прокурор Кевін Хегарті.

Скарб неймовірно цінний з історичної точки зору, стверджують експерти. Монети, які стосуються англо-саксонського періоду, були, як передбачається, заховані вікінгом.

За словами експертів, знахідка по-новому розкриває історію об'єднання Англії. Тепер з впевненістю можна говорити про те, що існував досі невідомий союз між королями Уессекса і Мерсі.

«Монети дозволяють нам переглянути нашу історію і точно встановити момент створення Англії як єдиного королівства», – говорить Гарет Вільямс, куратор з нумізматики раннього середньовіччя в Британському музеї.

Джордж Пауелл і Лейтон Девіс знайшли скарб у полі біля села Ай у червні 2015 року, але вирішили приховати знахідку від влади і не говорити про неї фермеру, господарю землі. Замість цього шукачі скарбів з'ясували вартість скарбу у торговців монетами.

А ще через місяць вони зв'язалися з Національним музеєм Уельсу, задекларувавши знахідку лише двох монет і трьох прикрас.

Вони назвали чутками інформацію про знахідку 300 монет, але поліція засумнівалася у щирості археологів-любителів і розпочала ретельне розслідування.

Поліції вдалося відновити стерті в телефоні Девіса фотографії із зображеннями ще незайманого скарбу на місці розкопок.

Знайдені монети були в обігу на території двох незалежних сусідніх королівств в кінці IX століття – Уессекса і Мерсії.

Королем Уессекса тоді був відомий Альфред Великий, а в Мерсії правив менш відомий король Келвульф II, який, за словами експерт Вільямса, зник зі сторінок історії безслідно близько 879 року, як раз у період, яким датується знайдений скарб.

«Ці монети недвозначно вказують на те, що між Альфредом і Келвульфом існував союз, оскільки у монет однакова форма і символіка, – каже Гарет Вільямс. – Але буквально всього через декілька років усі згадки про короля Келвульфа зникають. Він зникає з історичних подій, але ці монети відтворюють зовсім іншу картину».

«Мова йде про знахідку національного значення, яка відноситься до найважливішого моменту в об'єднанні Англії. В ті часи країна перебувала під загрозою нападів вікінгів у масовому масштабі».

Хоча більша частина знайденого скарбу відноситься до англо-саксонського періоду, Гарет Вільямс не сумнівається, що ці предмети були зібрані і заховані одним вікінгом.

Відомо, що в 878 році у цій місцевості розташовувалася армія вікінгів, які вторглися до королівства Уессекс і Мерсія. Того року там розгорнулася битва при Едингтоні, в якій армія короля Альфреда билася з вікінгами.

«Ймовірно, цей скарб заховали, щоб приховати його від інших вікінгів, а також англо-саксів, – каже Вільямс. – Власник так і не зміг повернутися і відкопати його, мабуть, він загинув у бою».

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»