Державна архітектурно-будівельна інспекція України (ДАБІ) скасувала реєстрацію декларацій на готовність до експлуатації житлового комплексу із вбудованим торгово-офісним приміщенням на вулиці Івана Багряного, 17 та 19 в селі Струмівка Луцького району Волинської області. Встановлено, що замовник ОК «Житлово-будівельний кооператив «Австрійський» вказав у деклараціях недостовірні дані стосовно проекту будівництва.

Зокрема, технічно-економічні показники проекту не відповідали виданим містобудівним умовам та обмеженням забудови земельної ділянки, що дає підстави вважати об’єкти самочинним будівництвом. Із тієї самої причини — недостовірні дані — у місті Львові (вулиця Бойківська, 30) ДАБІ зупинила виконання будівельних робіт зі спорудження багатоквартирного житлового будинку. Місцевий підрозділ інспекції видав припис виконавцю будівельних робіт і вживає заходи щодо притягнення його до відповідальності за правопорушення у сфері містобудівної діяльності.

Нарешті через заниження категорії складності інспекція скасувала дозвільні документи на будівництво в Ірпені на вулиці Джерельній, 2, 4, 6, скасувала реєстрацію семи декларацій про початок виконання будівельних робіт щодо реконструкції нежитлових приміщень технічного поверху під житлові квартири у місті Миколаєві на вулиці Чкалова, 96/1.

Скасування незаконного будівництва відбувається також з ініціативи громадян. За результатами перевірки скарг одеситів департамент ДАБІ в Одеській області скасував реєстрацію декларації про початок виконання будівельних робіт щодо реконструкції нежитлового приміщення в Одесі на вулиці Градоначальницькій, 22/8. Було встановлено, що будівельні роботи здійснюють із відхиленням від затверджених проектних рішень. Зокрема, проект не передбачав зміни геометричних розмірів будівлі, тоді як замовник ТОВ «Золота осінь плюс» здійснює будівельні роботи  із влаштування капітальної прибудови до першого поверху житлового будинку на прибудинковій території приблизною площею 80 квадратних метрів. Роботи ведуть на земельній ділянці, яку не відводили для цього.

До речі, після  ухвалення Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень у сфері архітектурно-будівельного контролю та удосконалення містобудівного законодавства» та ухваленої урядом 2 вересня постанови «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 9 березня 2006 р. №268 і від 14 серпня 2013 р. №703, громадяни  України можуть поскаржитися головним інспекторам будівельного нагляду на роботу місцевих чиновників у сфері містобудування. Інспектори ініціюють перевірку таких посадовців і за її результатами ухвалюють відповідні рішення. Так у людей з’являється додатковий механізм впливу на місцеву владу, що зменшить корупційні ризики і змусить її працювати ефективніше. 

Ольга ТУНІЙ
для «Урядового кур’єра»