Фото з сайту ctpost.comЛегендарний боксер Мохаммед Алі помер у США на 75-му році життя після понад 30 років боротьби з хворобою Паркінсона. Алі був єдиним боксером, який тричі вигравав титул чемпіона світу у важкій вазі. За свою майже 20-річну спортивну кар’єру він перемагав у 56 поєдинках, 37 з яких закінчилися нокаутом. Перше ім’я боксера — Кассіус Марселлус Клей. Він народився 17 січня 1942 року в Луїсвіллі, штат Кентуккі, в сім’ї художника-оформлювача Кассіуса Клея і домогосподарки Одеси Клей.

У 1960 році  він  здобув  титул  олімпійського чемпіона з боксу у напівважкій вазі, а вже в 1964 році — у важкій вазі як професійний боксер. Це були титули, здобуті Кассіусом  Марселлусом  Клеєм. Незабаром, надихнувшись ідеологією руху чорношкірих мусульман США і прийнявши іслам, він став Мохаммедом 

Алі — легендою, яку досі ніхто не перевершив.  У 1999 році Мохаммед Алі був нагороджений званнями «Спортивна особистість століття» і «Спортсмен століття».

«Пішов з життя Мохаммед Алі, а з ним пішла ціла епоха у спорті, епоха у боксі. Навряд чи можна знайти людину, яка зробила більше для популяризації цього виду спорту. Навряд чи можна знайти людину, яку наслідували б десятки та сотні мільйонів хлопчаків по всьому світу», — так відгукнувся на трагічну звістку Київський міський голова Віталій Кличко.

«Незважаючи на легендарність та значущість особистості, він був простою у спілкуванні людиною — приємною, теплою та відкритою. Я вдячний долі за те, що дала мені можливість володіти тим самим титулом, яким колись володів великий Алі», — наголосив Віталій Кличко.

Легендарного боксера поховають 10 червня в його рідному місті Луїсвілл в американському штаті Кентуккі.  Церемонія прощання зі спортсменом буде відкритою. Подію транслюватимуть в інтернеті, зазначають світові ЗМІ. Жалобну промову виголосить екс-президент США Білл Клінтон.

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»