Середина тижня видалася для Президента Петра Порошенка дуже насиченою на події. З робочими поїздками він побував на Луганщині й Дніпропетровщині. А День захисника України глава держави зустрів на легендарній запорізькій Хортиці. Там чотири сотні слухачів Київського військового ліцею імені Івана Богуна та Запорізького обласного ліцею з посиленою військово-технічною підготовкою «Захисник» урочисто склали «Клятву військового ліцеїста». 

Саме поблизу цього острова кілька років тому було знайдено меч князя   Святослава. «Це одна з найцінніших наших історичних реліквій. Її поклали тут, щоб ви, українські юнаки — київські та запорізькі ліцеїсти, які щойно склали урочисту клятву, відчули: країна, яку ви в майбутньому захищатимете, має понад тисячолітнє коріння. І джерела її військової слави теж беруть початок у глибокій давнині», — наголосив Петро Порошенко.

Виховання патріотів і воїнів треба починати змолоду. Фото Миколи ЛAЗAРЕНКA

Урочистості з нагоди Дня захисника України не випадково відбулися саме на Хортиці, на місці, де зародилася Запорозька Січ, у день Покрова, одного із найголовніших українських свят, коли народ вшановує козаків, їхню силу та звитягу.

Ці риси передалися й нащадкам. Понад 93 тисячі українських воїнів були безпосередніми учасниками бойових дій, майже 108 тисяч брали або беруть участь в АТО, 210 тисяч людей прийшли до армії за шість хвиль мобілізації, із них кожен шостий — добровольцем. Глава держави закликав не тішитися з нинішнього перемир’я, яке нікого не повинно вводити в оману.

Тому триває реформування армії, збільшено військовий бюджет, постійно оновлюється й модернізується військова техніка та озброєння, зростають витрати на фінансове забезпечення військовослужбовців, розширюється контрактна складова, скорочуючи потребу в мобілізації. Щоправда, призов на строкову службу буде збережено. Втім, ці юнаки не братимуть участі у воєнних діях, повідомляє прес-служба Президента.

У Запоріжжі глава держави оглянув зразки авіаційної техніки, відремонтовані на місцевому авіаційному ремонтному заводі «МіГремонт». Там представники військових частин Повітряних сил України отримали формуляри на два літаки Су-27, модернізовані за стандартами НАТО.

На одному з винищувачів на місці другого пілота Петро Порошенко здійснив випробувальний політ. Паралельно на іншому літаку на місці другого пілота у повітря піднявся ліцеїст Київського військового ліцею імені Івана Богуна Євген Висторопський, який здобув це почесне право за підсумками конкурсу.