КРИЗОВИЙ УДАР. Майже 100 тисяч людей вийшли на вулиці по всій Словенії. Страйку такого масштабу в країні не було 20 років. Бюджетники протестують проти скорочення державних видатків. Закриті більшість шкіл і дитячих садків, в лікарнях займаються лише терміновими хворими і навіть поліцейські на день відмовилися ловити злочинців.

«Мене хвилює, чи зможуть наші діти зберегти роботу? Сьогодні мав бути мій останній робочий день, я виходжу на пенсію. Але я мушу бути тут і підтримати страйк», – каже викладач університету.

Уряд розпочав переговори з профспілками, однак попереджає: скорочення зарплатні більш, ніж на 7% для працівників бюджетного сектора – невідворотне.

«Страйк не вирішить жодної проблеми. У бюджеті гроші не зявляться. Навпаки, їх буде менше, і ті, хто працюють, змушені будуть компенсувати збитки, завдані страйком», – заявив прем’єр-міністр країни Янез Янша.

Колись лідер зі зростання ВВП в ЄС, Словенія сильно постраждала внаслідок кризи. За останні три роки приватний сектор втратив 120 тисяч робочих місць. 

Copyright © 2012 euronews