БОРОТЬБА ЗІ СКАЗОМ

Причина небезпеки — не брак вакцини,  а відмова власників тварин від щеплень

Вже не один рік ситуація зі сказом тварин на Черкащині досить складна. За повідомленням державної ветеринарної служби, тільки протягом листопада в області зафіксовано 11 випадків захворювання тварин на сказ, у тому числі 7 серед домашніх. Їх виявлено, зокрема, у Звенигородському, Черкаському, Золотоніському, Канівському та Корсунь-Шевченківському районах. З початку ж року в області зафіксовано 54 подібні випадки. 

Як пояснила начальник головного управління ветеринарної медицини в Черкаській області Людмила Радняна, це пов’язано з тим, що в низці районів у дикій природі нині понаднормова кількість лисиць, а саме вони — носії вірусу. Якщо така лисиця кусає собаку чи кота (останнє буває частіше, бо й коти, і лисиці однаково полюють на мишей і часто зустрічаються) або ж навіть велику чи дрібну рогату худобу, яка випасається на узліссях, то тварина заражається вірусом сказу. Причому не лише сама гине, а й становить загрозу для свого господаря. Серед домашніх тварин, які захворіли на сказ, — 17 котів та 14 собак. Усі вони не були щеплені.

Основною причиною того, що тварин не вакцинують, є відмова їхніх власників. Проте коли спіткає лихо, люди вимушені звертатися до ветеринарів. З метою запобігання небезпечному захворюванню спеціалісти управління ветеринарної медицини проводять індивідуальні бесіди, виступи на телебаченні, радіо, у пресі.

В області з початку року зареєстровано 939 випадків укусів громадян домашніми невакцинованими собаками чи котами та ще 132 — безпритульними тваринами. Ветеринари застерігають: не слід чіпати бродячих тварин. Купуючи чотирилапих, потрібно вимагати ветеринарний паспорт або інший документ, що засвідчує її здоров’я та безпечність. Якщо є підозра на сказ, слід негайно ізолювати тварину, викликати ветеринара.

Не зайве знати симптоми сказу у тварин: відмова від корму та води, підвищена слинотеча, збуджений загальний стан та агресивність.