Менше 36,40 дол. за барель Brent й менше 34,60 дол. за WTI.

Під час першої торгової сесії цього тижня нафта опустилася до мінімуму від кризового грудня 2008 року.

Інвестори відкрили архіви, аби зясувати, наскільки все погано.

Тож, у найгірші моменти світової фінансової кризи 2008 року барель еталонної Brent коштував всього лише на 14 центів більше, ніж в понеділок.

Чому дешевшає нафта?

Сировина дешевшає другий тиждень поспіль, відколи Організація країн-експортерів нафти не змогла дійти згоди щодо урізання обсягів видобутку. Лише за останні 6 сесій нафта втратила 13%.

На засіданні 4 грудня ОПЕК вирішив не скидати темпів й не обмежуватися точними обсягами ліміту видобутку.

Напередодні засідання організації, її лідер Саудівська Аравія не відкидала можливості зменшити обсягу видобутку, щоправда, за умови, якщо так само зроблять й інші. Зокрема Саудівська Аравія чекала на домовленість з Росією — іншим світовим лідером, що не входить до ОПЕК.

Скільки нафти качає ОПЕК?

До складу ОПЕК входить 13 країн: Алжир, Ангола, Еквадор, Індонезія, Іран, Ірак, Кувейт, Лівія, Нігерія, Катар, Саудівська Аравія, ОАЕ та Венесуела.

Саме в цих країнах міститься понад 80% усіх світових покладів нафти.

За останніми даними, у листопаді ОПЕК щодня видобував 31,7 мільйона барелів.

Іран відкриває нафтові крани

Ще один нафтовий фонтан от-от має відкритися в Ірані. На початку 2016 року з країни мають зняти санкції. Після тривалої нафтової дієти Іран готовий качати якомога більше сировини, аби тільки заробити гроші. Агенція Shana цитує керівника Центральної нафтової компанії Ірану, який сказав, що кожен видобутий барель коштує країні не більше за півтора долара. Відтак, будь-яка ціна на сировину не буде збитковою.

EURONEWS