Катерина ЦАРЬОВА
для «Урядового кур’єра»

Фінансування пенсійних виплат відбувається вчасно і відповідно до графіка — з 4 по 25 число щомісяця. Цього місяця в повному обсязі нараховано й допомогу сім’ям із дітьми. Такою заявою розпочала урядовий брифінг міністр соціальної політики Людмила Денісова.

«Включно по 14 квітня виплату пенсій забезпечено поштовими відділеннями. Окрім цього, до банків надійшли кошти, які дадуть змогу здійснювати всі пенсійні виплати, — додала вона. — Загалом у квітні на виплату пенсій передбачено виділити 21,4 мільярда гривень. Цих коштів вистачить, аби задовольнити потреби 13,6 мільйона пенсіонерів України».

Водночас уряд погодився збільшити на 7% разову грошову допомогу ветеранам війни та жертвам нацистських переслідувань, відповідне рішення уряду («Деякі питання виплати у 2014 році разової грошової допомоги, передбаченої законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань») підписав учора Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. До слова, ця допомога виплачуватиметься з 5 травня до 30 вересня.

«Цього року інваліди війни І групи отримають разову допомогу в розмірі 2575 гривень — на 160 гривень більше, ніж у 2013-му. Так, розмір виплати, яка здійснюється всім ветеранам війни та жертвам нацистських переслідувань, в середньому зріс на 7%», — пояснила міністр.

За словами Людмили Денісової, таку разову виплату в Україні нараховуватимуть 1,6 мільйона осіб. З них 170 тисяч — інваліди війни, 207 тисяч — учасники бойових дій, 0,9 мільйона — учасники війни, а 281,3 тисячі — членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни.

«Потрібні для реалізації постанови уряду 819 мільйонів гривень передбачено у державному бюджеті на 2014 рік», — додала міністр.

А ще з травня уряд виплачуватиме мінімальні зарплати та пенсії з урахуванням рівня інфляції. У цьому контексті йшлося про те, що мінімальну зарплату і пенсію буде проіндексовано з урахуванням нинішньої інфляції.