ТУРБОТА. Діюча в Україні система надання соціальних послуг не відповідає потребам українців, тож потребує реформування. Про це віце-прем’єр-міністр — міністр соціальної політики Сергій Тігіпко заявив у Верховній Раді під час представлення проекту закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо надання соціальних послуг», який було прийнято у першому читанні.

Урядовець наголосив, що у нас існує розгалужена система соціальних закладів: 736 територіальних центрів соціального обслуговування, 324 будинки-інтернати для громадян похилого віку та інвалідів, 207 реабілітаційних установ для інвалідів, 60 закладів для бездомних та 1368 центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Через мережу цих установ отримують соціальні послуги понад три мільйони українців, повідомляє прес-служба Мінсоцполітики.

На думку урядовця, нинішня система соціального обслуговування не відповідає міжнародним стандартам і не задовольняє потреб суспільства. Однією з причин, що гальмують якість та ефективність надання цих послуг, є, зокрема, відсутність відповідних державних стандартів.

«Прийняття цього закону стане першим кроком у напрямі реформування системи соціальних послуг і наближення її до стандартів Європейського Союзу», — підкреслив він. Це дасть змогу істотно підвищити якість послуг та наблизити їх до людей, які справді потребують допомоги. «Значні кошти, що виділяє держава на соціальну допомогу, повинні використовуватися з максимальною користю для кожної родини, кожного українця, який перебуває у складних життєвих обставинах», — зазначив Сергій Тігіпко.