АКТИВНЕ СОНЦЕ. Гігантська активна область, яка сформувалася на Сонці кілька тижнів тому, найближчим часом вийде на одну лінію з Землею, що в разі потужних рентгенівських спалахів в цій області може спровокувати потужні магнітні бурі на нашій планеті, повідомляє Інститут прикладної геофізики (ІПГ) Росгідромету.

Магнітні бурі на Землі починаються, коли в магнітосферу нашої планети «вдаряють» викинуті Сонцем згустки плазми - корональні викиди маси, які пов'язані з рентгенівськими спалахами на світилі. Заряджені частинки викликають геомагнітні збурення, якщо вони досягають великої сили, це може призводити до збоїв в електронному обладнанні, перебоїв з радіозв'язком і на електричних мережах.

Джерелами спалахів і корональних викидів як правило є активні області - групи сонячних плям, щодо темних областей, де на поверхню виходять силові лінії потужного магнітного поля.

Активна область 1476, що сформувалася близько трьох тижнів тому, поступово розросталася, і до теперішнього часу в її зоні присутні вже 35 окремих плям. Напередодні ввечері і в четвер вранці виявлено три спалахи класу М.

Спалахи на Сонці, в залежності від потужності рентгенівського випромінювання, діляться на п'ять класів: A, B, C, M і X. Мінімальний клас A0.0 відповідає потужності випромінювання на орбіті Землі в 10 нановат на квадратний метр. При переході до наступної букви потужність збільшується в десять разів.

За словами представника ІПГ, активна область буде видавати нові спалахи, при цьому через три-чотири дні ця група плям виявиться на центральному меридіані. Це буде означати, що викиди плазми на Сонці будуть летіти прямо у бік Землі. Це загрожує не тільки магнітними бурями, а й так званими «протонними подіями» - різким зростанням потоку протонів на навколоземній орбіті, що може загрожувати електроніці космічних апаратів.

РИАНОВОСТИ