Вже мало хто пам’ятає, що приватизацію в промисловості розпочинали під гаслом пошуку ефективного власника. Яким він здебільшого виявився насправді? Той, на кого покладали надії, порізав заводи на металобрухт, а за кордон перевів неправедно зароблені капітали. Тепер ми в усього світу просимо допомоги. Фінансової. Технічної. А запозичувати треба порядність.

Не вірите? Що ж, звернімось до думки авторитетних у світі людей. Якими принципами керувався американець Генрі Форд, розпочинаючи власний бізнес? Підхід у нього був простий: спершу думай про те, щоб продукт, який виробляєш, був потрібен людям і за доступною ціною, а потім — про прибуток. Прибутком треба ділитися з тими, хто тобі допомагає (найманою робочою силою), а решту вкладати в розвиток та оновлення виробництва і поліпшення умов праці. Чи багато наших новітніх, знайдених «ефективних власників» сповідують подібні принципи?

Генрі Форд усе життя твердив: спершу послуги, потім прибуток. На розвиток він заробляв. До позик капіталу не вдавався. Вважав, що тільки промисловий капітал є рушієм прогресу. Гроші, писав він, корисні лише мірою служіння принципам, які кажуть, що бізнес виправданий тільки своїми послугами, що він завжди повинен дати суспільству більше, ніж у нього забрати. І доки всі не виграють від існування бізнесу, доти він не має права на існування. Бізнес, на переконання американця, — це не вміння дешево купити, щоб дорого продати. Він має ставити за мету не наживу шляхом махінацій, а організацію раціонального виробництва. Цього треба вчитися.

Нині в нас криза. Форд кризовий період розцінював як шанс для оновлення. У період депресії, коли всі очікували, що підприємець порушить свої принципи, він не здався. Провів ревізію виробництва, з’ясував вузькі місця і запрацював так, ніби пережив не кризовий період, а найсприятливіший. Бо думав. Покладався на себе і колектив. Нікого не намагався обдурити. Власним прикладом показав вихід із ситуації. Він давав за доступною ціною продукцію, показав, що порядність, працьовитість і розум важать у бізнесі більше, ніж гонитва за вигодою.

Тому й мав право писати, що країна стає великою, коли завдяки мудрому розвитку своїх ресурсів і майстерності свого народу власність розподіляється широко та справедливо. Саме цього в нас не було з початку незалежності і до сьогодні…