Президент Польщі Анджей Дуда виявився єдиним главою іноземної держави, який стояв поруч із Президентом Петром Порошенком на святковій трибуні під час урочистостей з нагоди 25-річчя Незалежності України. Його візит став ще й нагодою владнати деякі делікатні моменти у відносинах між нашими країнами, що виникли на тлі одного з нещодавніх і доволі суперечливих рішень польського Сейму.

Колеги висловилися за продовження діалогу з питань спільного історичного минулого наших народів. І цей діалог у жодному разі, наголосив Петро Порошенко, «не має працювати на користь третьої країни. Від будь-яких ускладнень відносин не виграють ні поляки, ні українці». Нині політики обох країн, усвідомлюючи велику відповідальність перед пам’яттю предків і майбутніх нащадків, зобов’язані зробити все, аби пробачити й попросити пробачення.

Питаннями історії мають займатися історики, разом із політиками вони мусять знайти концепцію, яка влаштує обидві країни. «Українська сторона готова до відвертого та конструктивного діалогу з питань трагічних сторінок  нашої спільної історії», — цитує слова Петра Порошенка прес-служба Президента. У відповідь Анджей Дуда чітко запевнив: «Можете сподіватись на наші узгоджені дії у цьому питанні. І вже в грудні, думаю, ми будемо в змозі говорити про конкретні речі».

Крім того, під час переговорів порушено чимало актуальних питань: тверда позиція польських партнерів і Європейського Союзу щодо засудження російської агресії проти України, анексії Криму й підтримка суверенітету, територіальної цілісності і незалежності нашої держави; розширення економічної складової відносин у контексті Угоди про асоціацію з ЄС і всеосяжною зоною вільної торгівлі; спільні дії у складі українсько-польсько-литовської бригади; отримання безвізового режиму для наших громадян тощо.

З усіх окреслених аспектів Україна має повну підтримку Польщі своїх прагнень, яка була, є та буде нашим адвокатом у європейському співтоваристві. А надто щодо енергетичної політики в контексті другого північного й турецького потоків.

Анджей Дуда наголосив, що запрошення на святкування 25-ї річниці Незалежності України є свідченням того, що Польща протягом цих років була партнером України, стояла поруч в усі важкі моменті нашої історії. «Ми також разом у цей надзвичайно важкий для України час, коли триває важкий конфлікт на сході Української держави та окупація Криму», — наголосив Анджей Дуда. Він запросив Петра Порошенка прибути з візитом до Варшави вже цього року.

Усі питання двостороннього співробітництва було відображено у спільній декларації обох президентів, підписаній ними саме в День Незалежності України.