Фіскальна служба Прикарпаття активно співпрацює з авторитетними громадськими об’єднаннями, що представляють бізнес.

— Від порозуміння між податківцями і платниками податків, від якості нашої роботи та готовності бізнесу чесно платити належні відрахування залежить динаміка і обсяги наповнення державного і місцевих бюджетів, — зазначає начальник головного управління ДФС в Івано-Франківській області Ірина Столярик.

Основне питання співпраці податківців і роботодавців — легалізація зарплат. Нещодавно до них приєдналася Івано-Франківська обласна організація підприємців, роботодавців та орендарів, які сприяють виведенню зарплат із тіні. Податківці розраховують, що громадські діячі посилять консультування, аби роз’яснити підприємцям їхню відповідальність перед державою і суспільством.

— Держава пішла назустріч бізнесу — вдвічі зменшила ставку єдиного соціального внеску. Але бачимо, що значна кількість працівників й досі працює без оформлення трудових відносин, — зазначає Ірина Столярик. — Тож ми чекаємо від платників податків, насамперед від роботодавців, відповідного кроку, а з ним і поповнення бюджетів завдяки ПДФО.

Чимало трудових договорів укладено через податкові перевірки. Інспектори намагаються донести підприємцям, що за порушення трудового законодавства передбачено фінансові санкції. Приміром,за невчаснучи не вповному обсязі виплачену заробітну плату загрожуєштраф у 3-кратному розмірі мінімальної заробітної плати. Суттєво посилено й адміністративну відповідальність посадових осіб суб’єктів господарської діяльності.

Отож податкова служба стимулює бізнес до прозорої діяльності, аби він чітко дотримувався вимог чинного законодавства. Зокрема через співпрацю з представниками громадськості, авторитетними серед бізнес-спільноти краю.