Норма в перехідних положеннях проекту Конституції (в частині децентралізації), яка стосується місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, не може бути змінена новим складом політиків у Верховній Раді. З таким твердженням виступив Президент Петро Порошенко, даючи інтерв’ю одному з вітчизняних телеканалів. «Ця норма є позицією Президента як гаранта суверенітету і територіальної цілісності держави. Якщо хтось спробує внести зміни, які не погоджені з цими принципами, Президент обов’язково скористається правом вето і не дозволить створити загрозу», — наголосив Петро Порошенко.

Він пояснив, що закон про особливий порядок здійснення місцевого самоврядування в окремих адміністративно-територіальних одиницях Донеччини та Луганщини може набути чинності за умови: роззброєння бойовиків, виведення російських військ з нашої території, відновлення контролю над усією лінією українсько-російського кордону, проведення чесних, вільних та демократичних місцевих виборів.

До речі, він має три кандидатури на посаду голови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації. Щоб остаточно визначитися з іменем, Петро Порошенко відвідає з робочою поїздкою регіон. Це станеться протягом тижня. «Маю обрати надійну людину, яка продовжила б справу Геннадія Москаля, яка б захистила українську державність, яка б не боялася лізти під кулі, забезпечила гідне життя на Луганщині громадянам України», — цитує його слова УНІАН.

А на вітчизняних телеканалах українці мали змогу почути звернення Президента. Він говорив про те, що розгляд у Верховній Раді проекту змін до Конституції перетворився на дискусію щодо питання війни та миру.

Також глава держави повідомив, що ні в законі, ні в проекті змін до Конституції не прописано особливого статусу для окремих районів Донбасу.