Дедалі більше священиків на Тернопіллі розуміють своє призначення як душпастиря  не лише у церковно-богословській царині, вони переймаються фізичним здоров’ям і соціальними проблемами вірян. Нещодавно в маленькому селі Присівці, що в Зборівському районі, урочисто відкрили парафіяльну спортивну залу. Це колись занедбане приміщення до пуття довів місцевий священик УГКЦ Михайло Піняга разом з жителями села. У відремонтованій будівлі поставили столи для тенісу і більярда, подбали про тренажери.

Отець Михайло переконаний, що спорт — найкращий засіб згуртування сільської молоді. Тож священик ще кілька років тому заснував футбольну команду, бере участь в її тренуваннях. Його підопічні вибороли ледь не всі нагороди районних змагань. Цьогоріч усі разом вирівняли та обгородили сіткою ділянку під новий стадіон з міні-футболу, засіяли травою, поставили металеві ворота.  Подбали про м’ячі та форму.

Треба сказати, що у церковному будинку отець Михайло два роки тому виділив кімнати для фельдшерсько-акушерського пункту.

Особливий шлях до сердець вірян знайшов у Зборівському районі й священик Іван Гавдяк. Він має парафію у селах Кальне та Розгадів. Для молоді отець Іван організовує українські дискотеки з молитвою, духовними бесідами та цікавими конкурсами.