Уряди України та Сполучених Штатів Америки уклали угоду про взаємну допомогу між митними адміністраціями. Вона передбачає співпрацю між Державною фіскальною службою і Митною та прикордонною службою США у припиненні протиправних дій, які завдають шкоди економічним інтересам обох країн. Церемонія підписання документа відбулася в стінах Кабінету Міністрів після зустрічі Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана зі спеціальним уповноваженим з питань захисту митниці та кордону США Робертом Джилем Керліковське. Підписи під документом поставили високопосадовець зі США та голова Державної фіскальної служби Роман Насіров.

Володимир Гройсман висловився щодо цієї події так: «За 25 років нашої незалежності структурні зміни в нашій системі митних органів не відбувалися, всю систему вражено корупцією. Ми цілком віддані наведенню ладу на українській митниці й розраховуємо на вашу підтримку і допомогу».

Джиль Керліковське підкреслив, що угода — база для подальшого розвитку торговельної та економічної співпраці України і США. «Ця угода створює необхідну правову базу щодо обміну інформацією, щоб допомагати нашим країнам в ухваленні законів, які стосуються виконання митних правил. Ця угода дає нам змогу обмінюватися кращим досвідом у цій сфері й поглиблювати наші двосторонні відносини», — цитує слова спеціального уповноваженого УНІАН.

Після підписання документа голова ДФС Роман Насіров провів тематичний брифінг. Він заявив, що документ відкриває нову сторінку в співпраці України і США в митній сфері, оскільки раніше взаємодію регламентувала угода, укладена ще за часів СРСР. «Ви можете уявити: ми досі співпрацювали з митними органами Сполучених Штатів Америки за угодою Радянського Союзу, яку було підписано в 1990 році. За весь цей час не було змоги підписати нову угоду», — наголосив він.

До речі, найближчої середи Кабінет Міністрів має розглянути питання створення міжвідомчих мобільних підрозділів, які складаються з митників, прикордонників, податкових міліціонерів і поліцейських для боротьби з контрабандою на митниці. Щодо цього Роман Насіров висловився так: «Очікую, що на засідання Кабміну в середу буде винесено міжвідомчу угоду. Сподіваюся, що тоді ми підпишемо міжвідомчу угоду і створимо мобільні бригади. Кожна бригада складатиметься з митника, прикордонника, податкового міліціонера і поліцейського, а перші підрозділи працюватимуть у найпроблемніших областях. Це вже питання тижнів. Зможемо запустити мобільні групи. Думаю, це буде Волинський, Карпатський, південний регіони, зокрема Одеська, Херсонська і частково Миколаївська області, Сумська та Харківська митниці».

До слова, міжвідомчий підрозділ з контролю за роботою митників — це 20 мобільних груп із працівників Національного антикорупційного бюро, прикордонних військ, поліції та Державної фіскальної служби для оцінки і перевірки роботи митниць.