ВИЗНАННЯ. Від культури до державності. Схоже саме такий шлях до повноправного міжнародного визнання обрали лідери Палестинської національної адміністрації: 31 жовтня у Парижі генеральна конференція Організації ООН з питань освіти, науки і культури — ЮНЕСКО проголосувала за прийняття Палестини до своїх лав. 

Резолюцію підтримали 107 країн, проти голосували 14 (Швеція, Чехія, Німеччина, Австралія, Канада, США, Ізраїль). Більшість делегатів зустріли це рішення овацією. А от найрізкішою виявилася позиція США.

Речниця Державного департаменту Вікторія Нуланд вже заявила, що палестинці намагаються отримати свою державність не шляхом переговорів з Ізраїлем, а «через чорний хід», шляхом легітимізації в структурах ООН. За її словами, це рішення матиме наслідки і для мирних переговорів між сторонами, і для самого ЮНЕСКО. На знак протесту США, зокрема, не внесуть свою частку фінансування за листопад, а воно в бюджеті культурницької агенції ООН становить 22 відсотки . Зазначимо, що голова палестинської національної адміністрації Махмуд Аббас подав Генеральному секретареві ООН Пан Гі Муну офіційне прохання визнати неіснуючу державу Палестина повноправним членом Організації Об’єднаних Націй. У свою чергу, Пан Гі Мун підтримав ідею створення суверенної палестинської держави, що мирно співіснуватиме з Ізраїлем. «Її слід було створити багато років тому», - заявив він. Голосування заплановане на листопад.