ЗАКОНОПРОЕКТ

У Верховній Раді розпочато  обговорення того, як співвітчизникам не стати бідними на старості

Учора народні депутати нарешті включили до порядку денного розгляд у першому читанні  урядового пенсійного законопроекту «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи». Його обговорення емоційно розпочалося у сесійній залі  Верховної Ради. До цього основні положення проекту закону тривалий час  дискутувалися у суспільстві. Думки фахівців, експертів та пересічних громадян були різні. Але в цілому більшість погоджувалась, що альтернативи пенсійній реформі немає.

Населення України старішає, кількість пенсіонерів зростає, і незабаром один працюючий буде утримувати одного пенсіонера. Тож уряд комплексно підійшов до модернізації пенсійної системи, зберігаючи економічний ефект для солідарної системи, наголосив з парламентської трибуни віце-прем’єр-міністр – міністр соціальної політики Сергій Тігіпко.

За результатами всеукраїнського громадського обговорення та з врахуванням пропозицій профспілок, до законопроекту було внесено зміни, спрямовані на пом’якшення найгостріших для громадян питань. Це зроблено задля досягнення справедливого перерозподілу коштів.

Хоча законопроект містить і низку непопулярних заходів. Ідеться про поступове збільшення  пенсійного віку для жінок, аби зрівняти його з чоловіками, і збільшення мінімального страхового стажу для одержання пенсії за віком з 5-ти до 15 років. Як зазначив Сергій Тігіпко, якщо не ухвалити закон зараз, весь тягар економічних негараздів ляже на майбутні покоління.

На час здачі номера обговорення ще тривало.