АУКЦІОН. У  Лондоні на благодійному мережевому аукціоні продали скрипку легендарного майстра. Виручені кошти пожертвують на ліквідацію наслідків потужного землетрусу і руйнівного цунамі, які змінили життя японців 11 березня.

Скрипку Страдіварі  продали через  інтернет-аукціон «Тарісіо», який спеціалізується на дорогих музичних інструментах,  за рекордні 9,8 мільйона фунтів стерлінгів (15,9 мільйона доларів) повідомляє  Reuters. На думку експертів, інтерес до унікального інструмента підігрівав той факт, що ним протягом 30 років володіла Анна Блант — правнучка великого англійського поета лорда Байрона. У середовищі музикознавців ця скрипка була відома під назвою «Леді Блант».

Скрипку, зроблену легендарним італійським майстром Антоніо Страдіварі в 1721 році, наприкінці квітня виставила на продаж японська неурядова організація Nippon Foundation. За даними компанії-організатора торгів, покупець, який побажав залишитися невідомим, у понеділок заплатив за інструмент геніального творця майже учетверо більше від аукціонного рекорду на витвори його рук.

Попри  те, що ця скрипка була дуже важливою для нашої колекції, трагедія 11 березня переконала  зробити все можливе для допомоги нашому народові,  заявив керівник Японської фундації Казуко Сіомі. Він наголосив, що виручені кошти негайно  перерахують на допомогу постраждалим.

Варто зазначити, що на «Леді Блант» практично не грали. Вважається, що це одна з двох скрипок великого майстра, яка досі перебуває в майже ідеальному стані. Друга — «Месія» зберігається в Ешмолівському музеї  мистецтв і археології в Оксфорді. Востаннє «Леді Блант» виставлялася на публічні торги в 1971 році на аукціоні Сотбіс — вона була продана всього за 200 тисяч доларів.