Гонконзька компанія розробила робота з інноваційною технологією, здатного виявляти пожежі значно раніше, аніж сателітарні системи, і сигналізувати про це властям перш, ніж вогонь розростеться до проблематичних розмірів.

За словами винахідників, це – найбільш передова система виявлення пожеж з-поміж тих, що існують на даний час.

«У цього робота – дві камери: одна – тепловізійна, друга – світловізійна. Перша фіксує 50 кадрів на секунду, і ми використовуємо власний запатентований алгоритм для аналізу теплового сигналу на зображенні, та перевіряємо: йдеться про зображення справжньої пожежі чи просто про гарячий об’єкт, який з’явився у лісі», – розповідає Рекс Шем, засновник компанії Insight Robotics.

Використання теплових датчиків і передових технологій штучного зору дає змогу роботу виявити пожежі на площі завбільшки два метри у лісі, що вкриває 80 кілометрів поверхні землі.

Компанія стверджує, що це перший робот в світі, який має можливість виявляти пожежі на такій великій території.

«Після того, як ми виявили вогонь, ми розшукуємо його за допомогою платформи GIS (Geo-Information System) – геоінформаційної системи. Це дає нам змогу точно визначити на карті місце пожежі. Це – величезна допомога операторам і пожежникам», – каже далі Рем Шем.

Технологія включає в себе програмне забезпечення, що сигналізує у пожежні центри дані, отримані в реальному часі.

EURONEWS