«УК» вже розповідав своїм читачам, що 28 грудня 2014 року Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України», який зокрема передбачає, що з червня 2015 року пільги громадянам України надаватимуть лише за умови, що розмір середньомісячного сукупного доходу пільговика за попередні шість місяців не перевищує величини соціальної податкової пільги — 1710 гривень.

Дія закону не поширюється на інвалідів війни, учасників бойових дій, постраждалих від Чорнобильскої катастрофи І і ІІ категорій, ветеранів військової служби, органів МВС та їхніх вдів, реабілітованих осіб, інвалідів військової служби. Решта ж утратить право на пільгову сплату за комунальні послуги.

— Понад 85% українських пільговиків — пенсіонери. А отже, дані про них є в Пенсійному фонді, і нам не доведеться пробиватися крізь терени обліку-переобліку цих людей. Визначатимуть таке право на пільгу без їхньої безпосередньої участі. Літнім людям не доведеться витрачати час і гроші, щоб їхати в управління соцзахисту й повідомляти розмір своїх доходів. Наші фахівці самі отримають дані про пільговиків з ПФ, уточнять розмір пенсії, і, якщо він менший за 1710 гривень, інформацію про це отримають підприємства — надавачі комунальних послуг, які визначають розмір тарифів. А отже, така людина й надалі отримуватиме свою пільгу, — поінформував заступник міністра соціальної політики Віталій Мущинін під час брифінгу в Кабінеті Міністрів.

І додав, що тим пільговикам, які втратять це право, на переконання фахівців, варто звернутися за субсидіями. Декому, за його словами, це буде навіть фінансово вигідніше, ніж за колишньою пільгою.

— Для прикладу візьмемо родину, яка складається з однієї особи — дитини війни, розмір пенсії якої становить трохи більше ніж величина соціальної пільги. Нехай це буде 1750 гривень. Коли людина мала пільгу, то платила за комунальні послуги на 25% менше. З урахуванням метражу квартири і тарифів на місяць за комуналку їй нараховували 600 гривень. За мінусом пільги людина сплачувала 450 гривень. Але втративши пільгу та звернувшись до держави по субсидію, через новий механізм і невисоку пенсію, вона отримує право сплачували лише 11,2% свого доходу, або 196 гривень на місяць. Решту за неї компенсує держава. Очевидно, що їй це вигідно! Так само й по інших категоріях пільговиків. Звісно, у когось ця різниця може бути не такою разючою, проте переходити на субсидії цим людям насправді економічно доцільно, — наголосив посадовець.

Директор департаменту державної соціальної допомоги Мінсоцполітики Віталій Музиченко розповів, що пільговики, які ще не пенсіонери, а отримують зарплату або доходи від підприємницької діяльності тощо, мають особисто звернутися в органи соцзахисту за місцем проживання й подати декларацію про свої доходи. За результатами її опрацювання й вирішать: залишать їм пільгу чи ні. Той, хто втратить право на пільгу, отримає про це письмове повідомлення та інформацію про те, що він має право у першочерговому порядку звернутися по субсидію.