Майже 10 років у Сумах працює територіальний центр соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян «Берегиня». Хоча й створили її в січні 1993-го. Тоді він мав мінімальний штат і такі самі можливості. А зараз це потужна розгалужена структура. «Берегиня» зажила доброї слави як організація, що взяла на себе турботу про найнезахищеніших громадян — ветеранів війни і праці, інвалідів, самотніх, словом тих, для кого будь-яка найменша допомога може стати вирішальною в житті. Загалом під опікою «Берегині» перебувають понад три тисячі жителів. Про них дбають 113 працівників центру.

Cоціальний робітник центру Ірина Голубченко прийшла провідати і допомогти сумчанці Діані Кириченко. Фото автора

«Старість — не радість, а вікове усвідомлення», — любить говорити  94-річний сумчанин Олексій Петрович Столбін. Відомий письменник, освітянин, ветеран Другої світової війни на схилі літ залишився у квартирі самотою. Дружина померла кілька років тому; донька, онуки і правнуки — у Підмосков’ї. Єдина дочка навідується до тата, але тисяча кілометрів для також пенсіонерки — неблизький світ.

Та на самоті Олексій Петрович не залишається. Частенько заходять чи телефонують друзі, сусіди, знайомі, серед яких і власкор «УК». І кілька разів на тиждень — соціальний робітник центру «Берегиня» Алла Сєдих.

Вона понад десять років працює в колективі, добре знає проблеми і запити стареньких, намагається кожного зігріти теплом і увагою.

Комусь треба допомогти заплатити за комунальні послуги чи електрику, декому купити харчові продукти, іншим щось порадити чи підтримати добрим словом у важку хвилину.

Часто приходять на поміч студенти-волонтери Сумського медичного коледжу. Недавно вони розчищали від снігових заметів двори стареньких і немічних, що мешкають у приватному секторі здебільшого на околиці міста. Користь від такої співпраці неоціненна: ветерани відчувають турботу, а юнаки й дівчата одержують перші уроки чуйності і добра.

Нині у складі центру два відділення соціальної допомоги вдома, три — соціально-побутової адаптації інвалідів, одне — з надання адресної натуральної та грошової допомоги, центр соцзахисту населення при Піщанській сільраді, а також відділення соціально-побутової адаптації інвалідів «Спільнота». Тож піклуванням і увагою охоплено максимально широке коло співгромадян. Як говорить завідувач першого відділення соціальної допомоги вдома Вікторія Мисловська, кожен підрозділ має чітко окреслені функціональні обов’язки.

Завдяки тому, що центр розташований у комфортному приміщенні, вдалося створити зручні умови для відвідувачів. До того ж, у «Берегині» є два мікроавтобуси, один з яких — для перевезення інвалідів-візочників. Щодня його послугами користуються понад 30 людей.

Постійно приймають відвідувачів відділення соціально-побутової адаптації «Калина» та «Злагода», своїх активістів-учасників — клуб «Ветеран», «Університет третього віку». Годі й казати про згадану «Спільноту»! Тут і гуртки, і свята, і конкурси.

Особливою затребувані художньо-театральні студії «Промінь надії» та «Забава», де для інвалідів проводять заняття з музичної терапії, основ театральної майстерності.

Можливо, декому важко уявити театр, у якому грають актори з діагнозом ДЦП, але це справді так. Комунальну установу всіляко підтримує міська влада. Наприклад, торік на її утримання вона надала майже 5,3 мільйона гривень. Для зміцнення матеріально-технічної бази залучали позабюджетні й спонсорські кошти.

ДОВІДКА «УК»

Торік допомогу від «Берегині» одержали понад 3 тисячі соціально вразливих сумчан, із яких 958 — удома, 809 — в адаптаційних відділеннях. Надано понад 30 видів соціально-побутових, медичних і комунальних послуг. Узято на обслуговування 238 громадян, влаштовано в будинки-інтернати 44 самотніх і хворих. Допомогу в дрібному ремонті житла, меблів та побутової техніки отримали 172 одинокі пенсіонери.