Перспективи співпраці України, Литви й Польщі, а також перебіг реформ у нашій країні та ситуацію на Донбасі обговорили на зустрічі в Києві Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, голова Сейму Литовської Республіки Лорета Граужинене та маршалок Сенату Республіки Польща Станіслав Карчевський.

Володимир Гройсман подякував Литві та Польщі за підтримку України. «Ми знаємо вашу позицію щодо викликів, які є сьогодні в Україні. Ми відчуваємо вашу підтримку, підтримку ваших країн, зокрема у питанні підтримки України у складній ситуації, яка склалася у зв’язку з російською агресією. Нам дуже важлива ваша допомога», — підкреслив глава уряду.

Прем’єр-міністр поінформував співрозмовників про перспективні плани проведення реформ у країні. Серед пріоритетів уряду він визначив макроекономічну стабілізацію, ефективну боротьбу з корупцією, продовження дерегуляції та призначення якісного менеджменту державних підприємств, проведення публічної приватизації. Також на порядку денному роботи влади — структурні реформи у галузях освіти та охорони здоров’я, конституційна й судова реформи, реформи у сфері національної безпеки та оборони, ефективне продовження реформи енергетичного сектору.

Володимир Гройсман зауважив, що з 1 травня уряд розпочав масштабну реформу державної служби, а також встановив єдину ринкову ціну на газ. До кінця серпня заплановано запровадження електронного декларування доходів державних службовців, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Поважні гості з перших вуст почули про започаткування Кабінетом Міністрів масштабної реформи української митниці й заклик до співпраці наших країн у митній сфері. «Українська митниця — один із символів української корупції, і я абсолютно сповнений рішучості поставити у цьому питанні крапку», — підкреслив позицію Володимир Гройсман.

Активно продовжує уряд і взаємодію з Європейським Союзом та європейську інтеграцію загалом. Прем’єр нагадав, що у складі Кабінету Міністрів вперше впроваджено посаду віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, що свідчить про чіткий фокус уваги уряду.

Окремо Прем’єр-міністр акцентував на питанні впровадження безвізового режиму Європейським Союзом для нашої країни. «Україна виконала всі вимоги, і ми б дуже хотіли, щоб найближчим часом рішення Європейського парламенту було ухвалено так, як це й було передбачено Планом дії щодо лібералізації візового режиму Європейським Союзом для України. Це дуже важливо, оскільки будь-які зміни у цьому рішенні будуть поганим сигналом для українського суспільства», — небезпідставно вважає Володимир Гройсман.

Він також закликав представників Литви та Польщі докласти всіх зусиль задля якнайшвидшої ратифікації Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом.

Прем’єр-міністр поінформував поважних гостей про ситуацію на Донбасі й наголосив на важливості продовження санкцій проти Російської Федерації: «Нині оборона на сході нашого кордону — насправді оборона на сході ЄС».

Глава уряду висловився за поглиблення співпраці наших держав, що надзвичайно важливо з точки зору і досвіду, і змін, яких потребує Україна. «Робитиму все для того, щоб і на рівні урядів, і на рівні парламентів, і на рівні наших народів ми лише поглиблювали співпрацю. Маємо між нашими країнами дуже великі можливості спільного майбутнього», — переконаний Володимир Гройсман.

Представники парламентів Литовської Республіки та Республіки Польща високо оцінили поступ України в реалізації реформ, зокрема щодо досягнення енергетичної незалежності. Вони вкотре наголосили на необхідності здійснення структурних змін та запевнили у своїй підтримці України на шляху реформ.

Станіслав Карчевський офіційно запросив Прем’єр-міністра взяти участь у зустрічі глав урядів країн «Вишеградської четвірки», яка відбудеться 7—8 вересня у Криниці. Володимир Гройсман із вдячністю прийняв пропозицію.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»