Консолідація українського суспільства навколо європейської інтеграції та досягнення цієї мети — це послідовна та принципова політика Президента й уряду. На цьому наголосив Прем’єр-міністр Микола Азаров під час національного «круглого столу» з питань європейської інтеграції. 

«Буквально з перших кроків нової влади навесні 2010 року ми зробили завдання європейської інтеграції нормою закону. Ми ухвалили Закон «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики», який визначив європейські норми і цінності як фундамент суверенної державної політики України. Ми засвідчили, що європейські перетворення потрібні українському суспільству, і здійснюємо їх у національних інтересах України», — підкреслив глава уряду.

Він зазначив, що вже понад п’ять років наша держава цілеспрямовано рухається в напрямку укладання Угоди про асоціацію з ЄС. За його словами, більшість із євроінтеграційних законопроектів підготовлено урядом у тісній співпраці з експертами Венеціанської комісії, ОБСЄ, Європейської Комісії. А ухваленню законів сприяє об’єднання зусиль усіх гілок влади та консолідація зусиль влади та опозиції. Прем’єр додав, що виконано більшість завдань для завершення першого етапу Плану дій з лібералізації візового режиму.

Водночас він наголосив на безпрецедентній відкритості уряду в діалозі з Європейським Союзом, а також відкритості для громадськості. «Ми усвідомлюємо, що ця угода, відкриваючи перед Україною широкі перспективи входження до європейського політичного та економічного простору, паралельно ставить перед нами непрості завдання з її імплементації й вимагає напруженої та скоординованої роботи не тільки уряду та парламенту, а й бізнес-середовища і громадськості», — сказав Микола Азаров.

Він нагадав, що 27 вересня на розгляд ЄС передано проект програми імплементації угоди, і після отримання зауважень європейських експертів програму буде винесено на громадське обговорення, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

«Безумовно, глибока та всеосяжна зона вільної торгівлі створить унікальні можливості для прискореної модернізації української економіки, поліпшення інвестиційної привабливості України, зростання конкурентоспроможності українських виробників не лише на ринку ЄС, а й на ринках третіх країн», — зазначив Прем’єр.

При цьому він зауважив, що тут існують певні ризики, адже імплементація технічних норм і стандартів потребує великих обсягів роботи та значних інвестицій. І це має стати головним завданням України в наступні роки. «Ми сподіваємося, що Європейська Комісія прийме рішення про надання Україні адекватної фінансової та технічної допомоги для підтримки конкурентоспроможності вітчизняної продукції до вимог європейського ринку, а також сприяння у залученні інвестицій та розвитку присутності України на нових ринках», — сказав глава уряду.

Насамкінець Микола Азаров висловив сподівання, що ЄС належно оцінить прогрес, досягнутий Україною, і вже найближчим часом буде схвалено відповідне політичне рішення про підписання Угоди про асоціацію на Вільнюському саміті. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»