ВЛАСНА СПРАВА 

Відкривати її ніколи не пізно
 

Якби ще півтора року тому харків’янці Світлані сказали, що невдовзі вона відкриє власну справу, жінка подумала б: «Без досвіду, без грошей — це неможливо!» Ким завгодно, а ось приватним підприємцем ніколи себе не уявляла.

За освітою біолог, вона розпочала трудову діяльність у школі. Але так сталося, що улюблену професію довелося покинути й шукати іншу. На той момент підвернулося вакантне місце в одній невеличкій приватній крамничці з продажу сувенірів.

— Ось так потрапила у торгівлю, — ділиться з кореспондентом «УК» Світлана. — Для мене робота була зовсім новою. Та я швидко освоїлась і вже через короткий час почувалася ніби риба у воді. Поступово збиралося коло постійних покупців. З’явилася впевненість.

Господиня магазину нерідко бувала у роз’їздах, і левова частка роботи лягала на плечі Світлани та її напарниці. Треба було постійно стежити за товаром. Щоб приваблювати покупців, доводилося вивчати на ринку сувенірної продукції нові й модні тенденції…

Вісім років простояла Світлана за прилавком, коли господиня повідомила, що переїжджає на постійне місце проживання у іншу країну і магазин, звісно, продає. Мовляв, шукайте нову роботу. Легко сказати, та зовсім нелегко її знайти. Особливо коли ось-ось п’ятдесят. А сьогоднішні роботодавці надають перевагу молодим працівникам до 30—35 років.

— Я всерйоз замислилася над тим, що робитиму далі, — продовжує Світлана. — Шукати щось інше і починати все спочатку?.. Тоді й з’явилася карколомна думка придбати магазин.

Непросте рішення приймали усією сім’єю. І гроші збирали, як кажуть, усім миром. Юридичний бік справи взяв на себе чоловік. І якби не підтримка родини, навряд чи зважилася б самотужки розпочати бізнес, та ще й з нуля.

Уже рік Світлана — повноправна власниця магазину подарунків. Втілює у життя свої оригінальні ідеї щодо розширення асортименту. Стала у пригоді й творча майстерність: чимало цікавих сувенірів виготовляє власноруч. Регулярно відвідує виставки, де представляють новинки сувенірної продукції. Загалом «крутиться», як може.

— У наших ринкових умовах усім важко. Не витримуючи конкуренції, багато підприємців закривають бізнес. Найбільше, що заважає у роботі, — податкові реформи, звіти, одне слово, паперова рутина, яка забирає багато часу і псує нерви. Надихає те, що відкрита справа працює на мою сім’ю, і здаватися я не збираюся. Наприклад, зараз готуємося до Євро.