Хтось зі співвітчизників згадував про наболіле вдома, хтось долучався до пам’ятних акцій на Майдані Незалежності. Дуже багато людей зібралося у столичному національному музеї «Меморіал жертв Голодомору в Україні». На цьому місці вранці в церемонії вшанування пам’яті невинно убієнних узяли участь керівники країни, народні депутати, представники дипломатичного корпусу, релігійних організацій.

Президент Петро Порошенко звертався до людей словами: «Ми мусимо собі і всьому світові сказати: не забудемо злочинів геноциду та його винуватців; не зрадимо ідеалів Революції гідності; зробимо все для національного, політичного, економічного відродження України, для її входження в європейську сім’ю вільних народів».

Того дня за невинно убієнними сумувала вся країна. Фото Миколи ЛAЗAРЕНКA

Він зазначив, що творення сучасної України не можливе без дбайливого і чесного ставлення до історії. Потім Президент порівняв гібридну війну Росії проти України зі штучним голодом. «Однаково боляче від того, що в  33-му в Старобільську на Луганщині вимер від голоду весь дитячий будинок, і від того, що минулої зими загинули діти від обстрілу російських бойовиків Маріуполя», — цитує слова глави держави його прес-служба.

Виступ Президента змінила загальнонаціональна хвилина мовчання. Потім стартувала всеукраїнська акція «Запали свічку!». Пам’ятні вогники від усіх регіонів країни огорнули теплим світлом пагорби навколо меморіалу.

Загалом маршрут високопосадовців простягався від меморіалу до скульптури «Гірка пам’ять дитинства». Там встановлювали композиції з колосків. Біля меморіального знака «Свіча пам’яті» присутні вшанували пам’ять загиблих.

Під мерехтіння вогників від жалобних свічок, що їх тримали в руках громадяни, предстоятелі українських церков відправили панахиди за померлими. Потім слово надали очевидцеві Голодомору-геноциду Миколі Онищенку: «Це було страшно. У людей відбирали хліб. А хліб — це було життя. Люди вмирали. Вічна пам’ять загиблим. Вони нас єднають».

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк звертався до українців через телевізійні екрани. Він вважає, що під час Голодомору люди гинули через те, що були українцями. «Пам’ять дозволяє зрозуміти, хто ми. Пам’ять формує нас і творить нашу уяву. Уява створює наше майбутнє. Ми є. Це головна фундаментальна життєствердна істина. Це могутня відповідь злу та ненависті проти України, проти українців, нашої мови і нашої культури. Це відповідь кожному окупантові і кожному агресору», — цитує його слова департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Єдиним захистом проти будь-якої загрози він назвав причетність до розвитку і захисту України, головним винуватцем Голодомору — Москву, а найбільшим злочинцем, який спланував і скоїв акт геноциду проти українського народу, — тоталітарний радянський комуністичний режим.

Арсеній Яценюк підтримує ініціативу балтійських партнерів, які розпочали процеси із притягнення до міжнародної відповідальності за комуністичні злочини. Понад 70 держав визнали історичний факт Голодомору — це коаліція найвищих людських цінностей, демократії і гуманізму.

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»