Перший міжнародний рейтинговий Союз Національних бізнес-рейтингів  (СНБР) назвав найкращі компанії п’яти країн СНД.

2013 рік став знаковим і насиченим на події, значущі для розвитку економік країн СНД.  Утім, для повсякденної роботи бізнесу пріоритети поки що не змінилися: якісна й ефективна робота компаній, можливість працювати на зовнішніх ринках, розвиток ділових зв’язків, а також підвищення рентабельності підприємства і ліквідності його активів, конкурентоспроможності.

Вручення нагород підприємствам — лідерам економіки. 24 грудня, Москва. Фото надане СНБР

Міжнародний рейтинговий Союз Національних бізнес-рейтингів (Росія, Казахстан, Білорусь, Азербайджан, Україна) підбив головні економічні підсумки 2013 року і визначив ті підприємства, які успішно розвивалися і дбали не тільки про власні корпоративні інтереси, а й про добробут національної економіки. Для оцінювання підприємства згрупували за видами економічної діяльності. Також було виокремлено групи великих, середніх та малих підприємств.

Організація не вперше проводить міжнародні форуми, в рамках яких оголошує результати щорічних національних рейтингів країн, що входять до складу союзу. Закономірно те, що саме грудень став для бізнес-еліти Росії, Казахстану, Білорусі, Азербайджану, України місяцем підбиття підсумків роботи компаній.

24 грудня Москва на один день стала майданчиком для налагодження міжнародних контактів та співпраці з іншими компаніями, які будуть корисні для розвитку економік країн у майбутньому. Під егідою СНБР пройшов міжнародний економічний форум, на якому були присутні більш як 400 гостей із п’яти країн СНД. У рамках заходу топ-підприємства були нагороджені елітарною символікою. Крім того, на гостей чекали фотосесія, святковий фуршет, виступи відомих російських артистів і незабутній концерт Надії Бабкіної та ансамблю «Русская песня».

На Україну ж цього року чекав сюрприз. По-перше, церемонія нагородження пройшла у два етапи: щасливчики, що підтвердили свою участь у церемонії першими, були запрошені на Перший Національний телеканал для запису новорічної програми «Фольк-music», генеральним спонсором якої виступив СНБР. По-друге,  Національний бізнес-рейтинг завершив перше незалежне загальнонаціональне статистично-економічне ранжування підприємств агропромислового комплексу. А 13 грудня у Торгово-промисловій палаті  України зібралися представники найкращих українських підприємств усіх видів діяльності для підбиття економічних підсумків та досягнень року. Більш як 80 представників українського бізнесу отримали елітарну нагородну символіку з рук відомого українського шоумена Юрія Горбунова і знаменитої телеведучої Юлії Литвиненко.

Усього ж за 2013 рік СНБР обробив офіційні статистичні дані фінансово-господарської діяльності більш ніж 338 тисяч українських, 340 тисяч російських і понад півмільйона казахстанських, білоруських та азербайджанських підприємств. 346 540 компаній у цих країнах отримали «золото» рейтингу НБР за одним або кількома показниками фінансово-господарської   діяльності.

Ініціатива СНБР демонструє відповідальність не тільки на внутрішньому, а й на глобальному ринку, а також активну участь у розвитку економік Росії, Казахстану, України, Білорусі, Азербайджану. Союз планує продовжувати свою діяльність зі створення більш прозорого ринку і надання оцінки ліквідності та успішності підприємств, веде переговори про географічне розширення і приєднання до нього ще кількох країн Східної Європи та Азії.

Василь ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»