До 150-річчя створення в Тернополі таємного товариства української учнівської молоді «Громада» присвятили урочисте відкриття меморіальної дошки. Її авторами стали скульптор Дмитро Пилип’як та архітектор Данило Чепіль. Пам’ятний знак встановили на вулиці Листопадовій, де на піддашші одного з будинків представники товариства винаймали помешкання та підпільно збиралася для навчання й громадської діяльності.

Як зазначив один з ініціаторів пошанування пам’яті діяльності учнівської молоді член-кореспондент НАМН України, голова Тернопільського осередку Наукового товариства ім. Т. Шевченка професор Михайло Андрейчин, тамтешня спільнота першою в Україні зорганізувала такий захід увічнення добрих справ юних. Адже патріотична та просвітянська «Громада» діяла в багатьох українських містах і навіть у деяких європейських країнах.

З історії відомо, що першу «Громаду» Володимир Антонович заснував при Київському університеті 1860—1861 років. Згодом такі товариства з’явилися у Харкові, Одесі, Чернігові й Полтаві, а потім у багатьох містах Західної України. В Тернополі активістів очолив тодішній гімназист, а згодом всесвітньо відомий фізик, електротехнік, винахідник зокрема Х-променів, громадський діяч Іван Пулюй. Ще за тих часів він мав переконання: «Буде самостійна Україна тоді, коли матимемо більше своєї інтелігенції, людей характерних і самостійних».

Головні засади тернопільського таємного товариства — жити в чистоті моральній, пильно вчитися в школі, ознайомлюватися з історією свого народу, його літературою, боронити рідне слово, всюди говорити рідною мовою, допомагати бідним учням…

Під час вступу до лав «Громади» приймали присягу. Були там і такі слова: «Таємне товариство ніколи не зраджу і все життя працюватиму на користь рідного народу та народної справи». Вчитися самим і вчити інших — квінтесенція їхньої діяльності. Принагідно зазначити, що юні активісти власним коштом облаштували свою бібліотеку, передплачували періодичні видання. Одягалися в козацькі однострої. Таке вбрання носили члени цього таємного товариства в усіх українських містах.

У Тернополі «Громада» проіснувала понад чотири роки. Ідеї, які сповідували ці юні патріоти та просвітяни, — на часі й тепер. Тож, на думку професора Михайла Андрейчина, їх потрібно доносити до широких кіл, вчити нинішню молодь бути гордою з того, що ми українці, не забувати рідну мову, адже в світі не поважають людей, які не шанують свою Батьківщину.