ЩУПАЛЬЦЯ ЦРУ. Таємні в’язниці Центрального Розвідувального Управління існували в Литві, Румунії, Польщї, Данії, Фінляндії та Великобританії. Ця інформація відома з 2007 року, коли працював спецкомітет Європарламенту, що перевіряв повідомлення про таємні перевезення в’язнів з США на Близький Схід для тортур. Нові дані про участь урядів ЄС в програмах ЦРУ зібрали на останніх слуханнях, організованих Європарламентом і правозахисниками.

«Нічого не було зроблено в низці країн ЄС для чесного розслідування проблеми. Хоча це дуже важливо – розслідувати можливі тортури для забезпечення підзвітності», – каже Генеральний секретар Світової організації проти тортур Джеральд Стейброк.

Більшість проведених в останні роки офіційних розслідувань так і не стали відомими широкому загалу, що ускладнює підготовку нової доповіді Європарламенту з цього питання. Тому доступні дані треба збирати по крихтах.

«Євросоюз, визнаючи наявність проблеми, має повністю заглибитися в цю справу, щоб поєднати зрештою всю доступну на сьогодні інформацію», – каже доповідач Європарламенту Елєн Флотр.

Наприкінці квітня Європарламент ще направить спеціальну делегацію до Литви. Готова ж доповідь розглядатиметься в профільному комітеті у липні, а в сесійній залі парламенту – у вересні. 

Copyright © 2012 euronews