ПЛАНИ

Цього року у вітчизняних аграріїв з’явилося 500 нових комбайнів. За словами міністра аграрної політики і продовольства Миколи Присяжнюка, для закупівлі нової техніки торік було виділено 120 млн грн, а цьогоріч — ще 25 млн на придбання техніки з наступною передачею в лізинг. Фахівець переконаний, що забезпечення виробників новою технікою вперше за останні десятиліття зрушило з «мертвої точки» і що це тільки початок радикального переоснащення технічного блоку аграрного сектору.

«Президент Віктор Янукович та Прем’єр Микола Азаров дали конкретні доручення невідкладно вирішити питання матеріально-технічного забезпечення та переоснащення вітчизняного АПК. Це є вкрай важливим питанням, адже щорічно держава втрачала близько 6 млн тонн зерна через недостатнє технічне забезпечення та невчасно зібраний врожай», — зазначив Микола Присяжнюк.

«Нові збиральні машини з ефективністю роботи 1600 га за сезон зберуть урожай на 800 тисячах гектарів. Роботу нової техніки вперше розписано згідно з чіткою логістикою, є замовлення до кінця року щодо збору ранніх зернових, зернової групи та пізніх культур», — додав міністр.

«Послуга збирання врожаю мала б коштувати для вітчизняних виробників близько 400 грн за 1 га. Відтепер аграрії можуть зібрати врожай за меншими цінами – близько 300 грн за 1 га, а подекуди є бізнес-пропозиції менше 300 грн. По суті, це і було нашим завданням, бо неминуче підвищення ціни на мінеральні добрива, матеріально-технічне забезпечення, пально-мастильні матеріали впливало на зростання собівартості», — наголосив Микола Присяжнюк. Це є важливим і при виході на зовнішні ринки: щоб конкурувати, українським аграріям треба мати якомога меншу собівартість зерна, повідомляє прес-служба міністерства.

«Така програма реалізовується державою вперше. І це вдалий початок запланованого нами масштабного технічного переоснащення аграрного сектору. Таким чином, через ефективне використання комбайнів ми роз в’язуємо проблему своєчасного збирання врожаю і недопущення втрат 6 млн тонн зерна. А Мінагрополітики планує за кілька років збільшити комбайновий парк до 7 тисяч одиниць», — підкреслив Микола Присяжнюк.