Вантаж текстилю вартістю понад 5 мільйонів гривень вилучили співробітники державної фіскальної служби м. Суми в рамках операції «Рубіж-2015», перевіряючи законність імпортно-експортної діяльності низки суб’єктів господарювання.

Як повідомила прес-служба відомства, зовнішньо-економічна діяльність  завжди залишається в полі особливого зору правоохоронців. Ось і цього разу їх зацікавила доволі заплутана схема, якою користувалися підприємці-партнери в кількох країнах.

Так, товар вони вивозили через Білорусь до Росії, а закуповували в Туреччині від імені фірм, які зареєстровані в країнах Євросоюзу. За рахунок преференцій, наданих турецьким підприємствам у рамках членства ЄС, мінімізувалися митні платежі.

Оглядаючи великотоннажний автомобіль, яким транспортували тканину, працівники державної фіскальної служби Сумської та Чернігівської областей виявили невідповідність даних, унесених до митних документів. Зокрема, загальну вартість вантажу було занижено більш як уп’ятеро.

Правоохоронці припинили ризикову оборудку, вилучили вантаж і склали протокол про порушення митних правил за ч.1 ст. 483 Митного кодексу України («Переміщення або дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю»). Нею передбачена відповідальність у вигляді штрафу в розмірі 100 відсотків вартості товарів — безпосередніх предметів порушення митних правил — з їхньою конфіскацією.