Землетрус магнітудою 6,2 бала  стався у центральній частині Італії, на південний схід від міста Перуджа, рано-вранці в середу. Згодом  місцину сколихнули поштовхи нижчої активності, багато з яких відчували і в Римі.

Згідно з учорашнім повідомленням департаменту цивільного захисту Італії, кількість загиблих внаслідок  землетрусу наблизилася до двох з половиною сотень людей, майже чотириста  осіб поранено. Пошуки людей під завалами будівель тривають. Нині у районі землетрусу працюють понад 4,3 тисячі рятувальників зі спеціальним обладнанням — розбирають завали.

Рятувальники сподіваються врятувати з-під завалів якомога більше живих. Фото з сайту obozrevatel.com

Інформаційні агенції повідомляють, що багато загиблих були жителями Аккумолі, розташованого близько до епіцентру, а також неподалік Аматріче, де зруйновано три чверті будинків. Тут загинуло щонайменше 86 осіб. В Аккумолі зниклими безвісти вважаються 150 людей, на жаль, серед загиблих і постраждалих багато дітей. А італійський прем’єр-міністр Маттео Ренці, який відвідав постраждалі райони країни, спрогнозував, що загальна кількість загиблих, імовірно, збільшиться.

Землетруси на Апеннінах — явище звичне, стверджують дослідники. Приміром, у 2009 році землетрус магнітудою 6,3 бала у районі Л’Аквіла, який також відчували у Римі, забрав життя понад 300 людей.

 Протягом століть тисячі людей ставали жертвами руйнівних підземних поштовхів набагато сильніших за ті, що відчули жителі Італії в середу.

Звісно, будівлі стали стійкішими, і люди краще підготовлені до катастроф. Однак убезпечитися  від природної стихії повністю не вдається.

Сейсмічна «погода» Середземномор’я залежить від зіткнень двох тектонічних плит — Африканської та Євразійської. Але механіка нинішнього землетрусу набагато складніша. Тірренське море, що на захід від Італії, відокремлює її від островів Сардинія та Корсика і повільно розширюється. За словами вчених, це посилює тиск на розлом, який проходить Апеннінським гірським хребтом. Також тиск чинить рух на сході, в Адріатиці, де плита «йде»  під Італію. Як наслідок, виникає один з найбільших розломів, який  тягнеться уздовж гір, з серією дрібних розломів. А постраждалі міста Перуджа і Л’Аквіла якраз перебувають на такому розломі, зазначає  Джонатан Амос, оглядач Бі-Бі-Сі.

Нині Італія у жалобі. Співчуття сім’ям загиблих під час землетрусу висловлює й Україна. Зокрема Президент України Петро Порошенко написав у Твіттері: «Щирі співчуття сім’ям загиблих і побажання одужання всім постраждалим від землетрусу громадянам Італії». Прем’єр-міністр Володимир Гройсман висловив співчуття від імені уряду і заявив, що щиро поділяє біль італійців. А міністр закордонних справ України Павло  Клімкін написав своє співчуття  італійською.