За останні два роки на Черкащині майже наполовину скоротили споживання газу. В області діє програма підвищення енергоефективності й зменшення споживання енергоносіїв. Під час опалювального сезону 2014 —2015 років газу витратили менше майже на 35%. Наступного сезону — ще на 12%.

— І це не межа, — впевнений голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко. — Черкащани останнім часом більше дбають про енергоощадність своїх осель. Зокрема використовують передбачені державою «теплі» кредити, які вона частково компенсує. Із жовтня 2014 року — відколи у країні діє відповідна програма — на Черкащині уповноважені банки видали фізичним особам, ОСББ і ЖБК таких кредитів майже на 97 мільйонів гривень. За ці кошти вони закуповують твердопаливні котли й інше енергоефективне обладнання та матеріали. За кількістю «теплих» позичок область посідає десяте місце в Україні.

 Місцевим органам влади ще чимало слід зробити, щоб повністю реалізувати розроблені програми підвищення енергоефективності, зокрема в частині відшкодування населенню частки відсоткової ставки за кредитами.