ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ

В Южноукраїнську, що на Миколаївщині, буде індивідуальне опалення за словацьким досвідом.  Встановлення індивідуальних теплових пунктів (ІТП) в житлових будинках розпочали в місті енергетиків. Індивідуальне опалення на будинок отримають жителі двох мікрорайонів Южноукраїнська, третього та четвертого. Саме для жителів цих мікрорайонів проблема забезпечення теплом і гарячою водою найбільш актуальна. Працюючих у місті потужностей теплорозподільчих пунктів не вистачає для того, щоб батареї на верхніх поверхах цих будинків узимку гріли відповідно до санітарних норм, а з кранів відразу ж бігла гаряча вода.

Міськвиконком веде переговори зі словацькою фірмою, що спеціалізується на виготовленні цього технологічного обладнання, й готова укласти договір на модернізацію опалювальних систем міста. Про це розповів перший заступник міського голови Юрій Куришко.

Торік Южноукраїнськ відвідали фахівці словацької фірми «Dekon» і запропонували місцевій владі свої послуги з переобладнання «проблемних» багатоповерхівок індивідуальними тепловими пунктами.

Пропозиція була прийнята до розгляду, а цього року вже здійснено перші кроки в реалізації проекту. Недавно делегація представників виконкому Южноукраїнської міської ради та місцевого підприємства ЖКГ побувала у Словаччині, ознайомилася з виробничими потужностями підприємства «Dekon», подивилася, як застосовуються на практиці виготовлені ним індивідуальні теплові пункти.

Досягнуто попередньої домовленості про обладнання подібним ІТП одного з житлових будинків – 16-поверхівки по вулиці Дружби народів, 40. Роботи зі встановлення ІТП потребують 300 тис. грн. Якщо кошти будуть виділені, то на початку нового опалювального сезону мешканці 16 поверхівки вже відчують усі принади модернізації свого житла. За словами Юрія Куришка, люди отримають можливість самостійно регулювати споживання енергії і платити тільки за реально використане тепло.