НЕБЕЗПЕКА

Злочинець, підірвавши вибухівку у супермаркеті,
погрожує продовжувати теракт, доки не отримає 5 млн євро

 У центрі Запоріжжя пролунав вибух. Гримнуло в одній з шухляд камери схову супермаркету «Сільпо» на проспекті Леніна. На щастя, ніхто не постраждав ні з числа покупців, ні персоналу. А тим часом камера спостереження зафіксувала, що просто за мить до вибуху повз небезпечну  шухляду проходила   молода мама з немовлям у візочку. В лічені хвилини на місце події прибули правоохоронці. Персонал супермаркету і всіх покупців негайно ж евакуювали, побоюючись нового вибуху.  До роботи взялися сапери.  Втім,  нової небезпеки не виявили.  Також на місці не знайшли  й  будь-яких залишків  пристрою, який спричинив  вибух.

Як  повідомив керівник центру громадських зв’язків ГУ МВС України в Запорізькій області Олександр Вовкодав,  правоохоронці дослідили  запис, зроблений  у супермаркеті камерою спостереження, і встановили особу, яка, ймовірно,  залишила пакет з небезпечним наповненням у шухляді.  Тож працівники міліції розшукують  молодика  на вигляд  віком 30—35 років, на зріст вище 1,85 м, кремезної статури, який був одягнений  у червону  спортивну куртку  і блакитні джинси, на голові — бейсболка. За фактом порушено кримінальну справу  за статтею 296 ч.2 Кримінального кодексу —  хуліганство, скоєне з допомогою завчасно приготованого предмета, який застосовано для нанесення тілесних ушкоджень. Згідно зі статтею  передбачено   покарання у вигляді позбавлення волі від 3 до 7 років.

Втім, невдовзі з’ясувалося, що  зловмисник  мав намір вчинити  саме теракт: підтвердженням тому стала його записка, яку випадково знайшов охоронець супермаркету. Злочинець вимагає 5 млн євро та у разі відмови погрожує вчинити новий, потужніший вибух із більш  руйнівними наслідками.

 За інформацією прес-секретаря прокуратури Запорізької області Маріанни Піскунової, враховуючи, що вибух стався в громадському місці і був скоєний з метою залякування населення та призвів до порушення громадської безпеки,  заступником прокурора Запорізької області порушено кримінальну справу за фактом вчинення терористичного акту  — за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.258 Кримінального кодексу України.

Кримінальну справу передано на розслідування  до  управління СБУ в Запорізькій області. За повідомленням прес-секретаря управління Олени Бей, наразі фахівці проводять  ретельне  дослідження матеріалів  справи.

А тим часом у пресу просочилася інформація, зокрема, про те, що злочинець вимагає перерахувати 5 млн євро  рівними частками по 200 тис. євро на  вказані у його записці  рахунки, розміщені в … українських(!) банках.