РЕКОРДИ. До Дня Незалежності України Тернопілля знову встановило рекорд. Торік тут розгорнули найдовший (9,5 км) в Україні синьо-жовтий прапор. Цього ж серпня випекли найбільший коровай. Представили його в селищі Гусятин на обласному «Святі хліба».

Коровай-рекордсмен несуть українські богатирі (попереду - Василь Вірастюк). Фото Миколи ШОТА

Нинішніх жнив Тернопільщина зібрала щедрий врожай зернових. На день народження держави зуміла подарувати гідний подарунок —  намолотила понад мільйон тонн збіжжя нового врожаю. А ще спекла коровай-велетень, який, за словами голови облдержадміністрації Валентина Хоптяна, «символізує достаток та родючість Тернопільської землі, щедрість і працьовитість її людей». Заважив хліб-рекордсмен більш як 600 кг, у діаметрі він мав чотири метри, висота ж його сягнула двох  метрів. Ініціатором такого рекорду стала обласна влада, а всю свою майстерність та душу у випікання цього святкового хліба зуміла вкласти Марія Костів із села Целіїв Гусятинського району.

Пані Марія — знана в окрузі господиня, вже понад 20 років пече короваї для весіль, інших урочистостей. Коли їй запропонували створити диво-коровай, це, каже, стало для неї потрясінням — і часу мало залишалося, та й надто відповідально. Рівно за дві доби разом зі своїми кількома помічницями вона витягла з печі 145 святкових хлібин і об’єднала їх в один ваговитий коровай. Задля цього використала 600 кг борошна вищого ∂атунку, 1100 курячих яєць, 15 кг масла, 1 кг маргарину, 30 кг цукру, 12 кг родзинок, 6 кг дріжджів, 15 кг цукрової пудри, 3 кг желатину, 120 літрів молока, 6 кг меду. Білі ромашки, жовті соняхи, червоні маки, різнобарвні троянди, інші квіти теж виготовила, аби, як і годиться, прикрасити святковий хліб.

Представник Книги рекордів України, заслужений артист України Олександр Бурміцький офіційно зафіксував факт виготовлення найбільшого в Україні короваю й вручив очільникові краю Валентинові Хоптяну сертифікат-свідоцтво про встановлення рекорду.

Продемонструвати учасникам «Свята хліба» такий коровай-велетень, певна річ, могли лише богатирі. І справді, за цю важку та відповідальну справу взявся Василь Вірастюк — найсильніша людина України та світу, заслужений майстер спорту нашої країни. Він разом  ще з шістьма строн∂менами з різних областей на стадіоні у Гусятині несли хлібного рекордсмена.

На завершення «Свята хліба» кожен охочий міг поласувати духмяним, смачним і солодким коровайним окрайцем.

РЯДОК З ІСТОРІЇ НЕЗАЛЕЖНОСТІ

Верховна Рада ухвалила Закон «Про приватизацію державного житлового фонду». Він став поворотним пунктом в історії багатоквартирних житлових будинків, оскільки закріпив квартиру як окремий, самостійний об’єкт права власності. Цей  Закон надав право власникам квартир створювати «об’єднання індивідуальних власників квартир». Наступним етапом для нових власників стало прийняття у 2001 році Закону «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку». Цей Закон дає можливість членам ОСББ спільно управляти своїм майном. (1992 рік)

Анатолій БЛИЗНЮК,
міністр регіонального розвитку,
будівництва та ЖКГ України

– Я ініціюватиму такий механізм роботи ОСББ, коли в управління господарством, поліпшення ситуації будуть включені всі учасники товариства: люди, держава, соціально-відповідальний бізнес. Найголовніше правило – обов’язкова участь громадян. Наприклад, є будинок, настав час для першого капітального ремонту. Мешканці – люди з різним рівнем доходу. Ми говоримо, що через систему пільг і субсидій держава готова допомагати. І на сьогодні ОСББ отримує на розрахунковий рахунок живі гроші. Природно, що треба бачити, як ці гроші будуть використані. Треба зробити проект ремонту, встановлення передбачає використання енергозберігаючих технологій, встановити фотоелементи, щоб світло не горіло цілодобово, і потім скласти загальний кошторис усіх робіт. Мешканці кажуть, щоб привести наш будинок до європейських стандартів нам необхідно, наприклад, 100 тис. грн. І тоді в певній пропорції у фінансування включаються всі учасники процесу. Всі роблять свій внесок, і люди, поважаючи себе, привівши до ладу свій дім і територію, по-іншому потім до всього ставляться.