НОРМОТВОРЧІСТЬ

Закон про трансфертне ціноутворення дасть змогу запобігти виведенню капіталів з країни 

Міністерство доходів і зборів (Міндоходів) України в подальшій діяльності керуватиметься стратегією розвитку на 2013—2017 роки. Її було розроблено за участі партнерів відомства з компанії PricewaterhouseCoopers. Про це на брифінгу повідомив міністр доходів і зборів Олександр Клименко.

«Стратегічними напрямами розвитку нашого відомства стануть партнерські відносини з громадянами та бізнесом, надання високоякісних сервісів та вдосконалення послуг, впровадження найкращих практик у сфері митного регулювання та ефективних методик протидії корупції та інші чинники», — сказав Олександр Клименко.

За оперативними даними Міндоходів, протягом січня-червня 2013 року відомство до зведеного бюджету забезпечило 204,3 мільярда гривень платежів, що на 1,7 мільярда більше, ніж відповідного періоду торік.

На запитання журналістів, чому за умови падіння обсягів виробництва збільшуються обсяги податкових надходжень, міністр зазначив, що таке відбувається завдяки ефективній політиці детінізації: платежі від підприємств надходять системно, чого не було раніше.

Також гордістю Міндоходів є те, що в січні-червні 2013 року на 19,4% збільшено обсяги відшкодування податку на додану вартість (ПДВ) порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Олександр Клименко вітає ухвалений Верховною Радою минулого тижня у другому читанні законопроект про трансфертне ціноутворення. «У разі підписання цього документа Президентом України держава отримає ефективні механізми, які дають змогу запобігти неконтрольованому виведенню капіталів з України до офшорів та юрисдикціям з низькими ставками оподаткування, а бізнес — прозорі й зрозумілі правила гри», — наголосив він.

Цим законом чітко визначено розподіл повноважень та можливостей між бізнесом і державою у питаннях контролю за трансфертним ціноутворенням. Також підприємцям надано можливість самостійно обирати ціни, а вже потім об∂рунтовувати їх перед Міндоходів.

Жодного додаткового навантаження  на середній клас та на громадян закон не передбачає, адже контроль здійснюватиметься за операціями, обсяг яких — понад 50 мільйонів гривень.

У другому читанні в законопроекті було враховано різні пропозиції представників бізнесу: спрощено вимоги щодо звітності, йому не потрібно буде вести окремий бухгалтерський облік для цілей контролю, штрафні санкції в період з 1 вересня 2013 року по 1 вересня 2014 року застосовуватимуть символічно — у розмірі 1 гривні.

Відповідаючи на запитання представників преси, як відбувалося об’єднання податкового та митного відомств в одне міністерство, Олександр Клименко зазначив, що це було зроблено в дуже стислий термін — півроку. «Зауважте, що платники податків не відчули жодної незручності. Проте саме таке об’єднання для них буде дуже корисним», — зазначив він.