Пріоритет у роботі фіскальної служби нині — боротьба з тіньовою економікою, зокрема ліквідація незаконної діяльності конвертаційних центрів, податкових ям та інших схем, які призводять до значних втрат коштів із державного бюджету. Так вважає голова Державної фіскальної служби Роман Насіров. За його словами, зусилля працівників ДФС спрямовано передусім на викриття резонансних кримінальних правопорушень. Так, лише протягом першого кварталу нинішнього року припинено діяльність 30 центрів конвертації коштів, до складу яких входило 309 транзитно-конвертаційних підприємств.

«Хочу наголосити, що ми й надалі вживатимемо заходів, аби користування послугами транзитно-конвертаційних груп було невигідно і небезпечно», — наголосив Роман Насіров на прес-конференції у Києві, повідомляє прес-служба ДФС.

Оперативники відомства активно протидіють махінаціям з податком на додану вартість. Так, із початку року розпочато 54 кримінальних провадження за фактами незаконно заявлених до відшкодування коштів майже на 415 мільйонів гривень, а  також незаконно відшкодованих з бюджету понад 16 мільйонів гривень ПДВ. Також розпочато 716 досудових розслідувань за фактами ухилення від сплати ПДВ на суму понад 22 мільярди гривень, з яких 365 мільйонів уже відшкодовано. Розпочато 38 кримінальних проваджень за фактами неправомірного використання сільськогосподарськими виробниками спеціального режиму оподаткування на суму 638 мільйонів гривень.

Роман Насіров відзначив ефективну протидію маніпуляціям на ринку пального, яку здійснюють за рахунок функціонування системи електронного адміністрування реалізації пального, єдиного реєстру акцизних накладних та реєстру платників акцизного податку з його реалізації. Через 2—3 місяці роботи системи, за словами глави відомства, вже будуть відчутні результати цїєї роботи.

Особливу увагу підрозділів податкової міліції сконцентровано й на роботі з інтелектуальними податковими злочинами, махінаціях у галузі будівництва та протидії конвертцентрам і транзитно-конвертаційним групам.

Результати роботи ДФС у І кварталі цього року та стан реформування відомства обговорювали на зустрічі Романа Насірова з послами країн «Великої сімки».  Він зокрема поінформував дипломатів про стабільне перевиконання ДФС завдань із забезпечення надходжень до бюджетів усіх рівнів. Так, за перший квартал зібрано 140,7 мільярда гривень, що на 35,3 мільярда перевищує суму збору І кварталу 2015 року.

Зросли на понад 43% й надходження до місцевих бюджетів. У першому кварталі 2016 року вони становили 30,2 мільярда гривень. «Ефективна робота механізмів децентралізації, завдяки яким місцеві бюджети отримують значні додаткові кошти для розвитку регіону, також стимулюватиме органи місцевого самоврядування та громади до протидії тінізації бізнесу та підтримки сумлінних платників податків у регіонах», — вважає Роман Насіров.

Оксана КРАМАРЧУК
для «Урядового кур’єра»