ВИПЛАТИ. Ощадбанк розпочав актуалізацію персональних даних вкладників. Ощадбанк планує до кінця року виплатити шість мільярдів гривень компенсацій за втрачені в Сбербанку СРСР вклади 6 млн вкладникам. Ці виплати є однією із низки соціальних ініціатив Президента Віктора Януковича, які він оприлюднив на початку березня цього року. Гроші зараховуватимуть на локальну платіжну картку тих клієнтів банку,  яким з червня цього року мають започаткувати здійснення таких виплат. Процес компенсацій розпочався з актуалізації даних клієнтів.

Як уточнив  голова правління Ощадбанку Сергій Подрєзов на прес-конференції  щодо підготовки до компенсаційних виплат вкладникам Сбербанку колишнього СРСР, оскільки для того, щоб отримати локальну картку Ощадбанку для виплат, вкладник має зареєструватися через Інтернет або подзвонити на спеціальну «гарячу лінію» банку, та дізнатися час та місце, де він має спочатку актуалізувати свої дані, і потім отримати картку.

Наприклад, для реєстрації в Інтернеті потрібно повідомити номер відділення, що  вказаний  в ощадкнижці або відривному талоні, свою   дату народження, номер паспорта та ідентифікаційний код. Оскільки середньостатистичний вік таких вкладників становить 67-68 років, то в Ощадбанку сподіваються, що літнім людям в цьому допоможуть рідні та близькі або вони скористаються телефонами  «гарячої лінії».

Наразі виплати стосуватимуться лише тих, хто не отримав свою компенсацію у 2008 році. Перевірку даних почнуть із найстаріших вкладників, яким на 1 січня 2012 року виповнилося 80 і більше років, а тим вкладникам, які молодші за 50 років, доведеться зачекати до кінця липня. «Не треба йти у банк і створювати черги. Найстрашніше, коли під відділенням банку 300-400 осіб, переважно пенсійного віку, починають битися», — зауважив С. Подрєзов.

Із вересня Ощадбанк почне актуалізовувати дані про вклади тих, хто не зареєструвався у 2008 році для отримання компенсації. Всі ці виплати, на думку С. Подрєзова, не мають розкручувати інфляційну спіраль, оскільки «:здійснюватимуться поступово, десь по мільярду на місяць до кінця року. Тільки Пенсійний фонд щомісяця виплачує по 10 мільярдів, тому один мільярд компенсацій ніякого впливу на інфляцію не матиме».