В середині жовтня у Харкові почав роботу ще один реабілітаційний центр для воїнів АТО. Перших 30 пацієнтів тут прийняли ще до Дня захисника України, який, що символічно, відзначають разом зі святом українського народу — Покрови Пресвятої Богородиці.

Розташований центр у мальовничому місці лісопаркової зони мегаполіса, і нині там тривають підготовчі роботи.

Центр організовано на території колишнього дитячого табору Харківського машинобудівного заводу «ФЕД», що входить до складу державного концерну «Укроборонпром». Заводчани за підтримки профкому і керівництва концерну вирішили допомогти створити перший Всеукраїнський центр психологічної та трудової реабілітації воїнів АТО і передали законсервований з 2008 року дитячий табір благодійному фонду «Сестра милосердя» в тимчасове користування.

Перший заступник директора підприємства Олександр Пащенко пояснив: «Ми бачимо реабілітаційний центр як об’єкт адресної допомоги, яку надамо нашим захисникам».

Такій допомозі не може нарадуватися Ярина Чаговець, голова благодійного фонду «Сестра милосердя». Фонд опікується проблемами українських вояків, які зокрема проходять лікування у Харківському військовому шпиталі.

«Це справжній подарунок і значний внесок заводчан у спільну справу допомоги нашим хлопцям, які потрапляють у Харків із передової АТО, — каже Ярина. — Приміщення табору в непоганому стані, і ми з волонтерами доводимо до ладу два спальних цегляних корпуси. За допомогою Харківської облдержадміністрації вже відремонтували системи водопостачання та опалення, а нині через Фейсбук шукаємо вправні жіночі руки для прибирання корпусів. Відгукнулося дуже багато людей».

Штат реабілітаційного центру доукомплектовують психологами, юристами, іншими кваліфікованими фахівцями. Розроблено програми відновлення та дозвілля пацієнтів. У перспективних планах центру — працевлаштування воїнів, які пройдуть реабілітацію. Про це вже тривають перемовини з керівництвом Харківського машинобудівного заводу «ФЕД» та іншими підприємствами і компаніями.

До речі. Військовослужбовці Збройних сил України, поранені в ході виконання завдань АТО, проходять лікування та реабілітацію у військово-лікувальних закладах Міноборони та цивільних лікарнях. На сьогодні на лікуванні та контролі у закладах охорони здоров’я Міноборони перебуває 178 таких військових, повідомила прес-служба оборонного відомства. Всього з початку року реабілітаційне лікування пройшли 1402 учасники АТО. 35 поранених українських військовослужбовців проходять лікування за кордоном. Всього за час проведення АТО лікування за кордоном пройшли 123 військовослужбовці Збройних сил України. У 2015 році Міноборони отримало на медичне забезпечення близько 260 мільйонів гривень із державного бюджету, майже три чверті яких витрачено на закупівлю медикаментів. Ще понад 2 мільйони гривень надійшли на рахунки Міноборони як благодійна допомога.