У Харкові з’явилися перші в Україні мобільні ветеринарні кабінети, які устатковані всім необхідним для надання допомоги: медичним обладнанням, теплою водою, індивідуальною системою електропостачання, кондиціонерами, сидіннями для відвідувачів.

Як повідомив директор департаменту житлового господарства Харківської міськради Роман Нехорошков, придбання такого автомобіля, його модернізація та оснащення коштує майже третину мільйона гривень.

У місті поки що два таких веткабінети на колесах. А з’явилися вони завдяки рекомендаціям представників міжнародної зоозахисної організації Naturewatch  під час їхнього візиту до Харкова. На думку закордонних експертів, для успішної реалізації програми скорочення чисельності безпритульних тварин необхідно приділяти особливу увагу контролю за розмноженням домашніх тварин.

Мобільні веткабінети почали працювати в середині березня в Індустріальному та Червонозаводському районах. За словами директора КП «Центр поводження з тваринами» Юлії Шаповалової, ветеринари надають послуги будь-якої складності: проводять вакцинацію, ставлять крапельниці, обробляють рани, а також чистять зуби і вуха, стрижуть нігті тощо. Також лікарі можуть взяти кров у домашнього вихованця для лабораторного дослідження. Бракує в пересувному кабінеті хіба що УЗД і рентген-апарата.

Юлія Шаповалова, розповідаючи про пробний виїзд веткабінету в Індустріальний район, зазначила, що новація зацікавила багатьох. «На розвідку» прийшло понад 60 осіб, половина з яких невдовзі повернулася вже з тваринами — здебільшого для проведення вакцинації.

Незабаром скористатися послугами мобільних веткабінетів зможуть в усіх районах  Харкова. Час і місце роботи веткабінету повідомлятимуть в розповсюджуваних у районі оголошеннях. Крім того, інформацію разом із  прайс-листом буде розміщено на сайті КП «Центр поводження з тваринами». Фахівці підприємства стверджують, що ціни на послуги веткабінету на 30—50% нижчі за середні в місті. До того ж, пенсіонерам надають знижки.