АПК. Влада, бізнес і громади повинні об’єднати зусилля задля кардинального поліпшення ситуації в селі, переконаний Микола Присяжнюк. Він доволі позитивно оцінив зусилля слобожанських аграріїв стосовно інтенсифікації рослинництва і тваринництва, окремо виділив досвід регіону у веденні соціально відповідального бізнесу.

Ознайомившись із збиранням ранніх зернових культур на полях ПрАТ «Райз-Максимко» Сумського району, міністр зазначив, що область демонструє хороші темпи обмолоту, високу продуктивність. Так, на круг аграрії намолочують понад 32 центнери збіжжя, що на 3 центнери більше за відповідний минулорічний показник. За врожайністю область посідає одне з провідних місць в Україні.

Селяни тісно співпрацюють з науковцями, метеорологами, всіма службами, які мають вплив на сільськогосподарське виробництво. Зокрема тут зробили правильну ставку на сорти зернових вітчизняної селекції, завдяки чому сьогодні мають дорідне збіжжя. Водночас в області надають значної уваги зберіганню продукції. В селі Степанівка  Микола Присяжнюк ознайомився з будівництвом елеваторних потужностей ПАТ «Компанія Райз». Передбачається, що до цьогорічного жовтня тут стануть до ладу ще 6 елеваторів, завдяки чому можна буде зберігати майже 500 тис. тонн збіжжя. Цей об’єкт стане одним із найпотужніших у Європі.

У ході наради, присвяченої особливостям розвитку аграрного сектору в Сумській області та перспективам українського села, її учасники розглянули широке коло питань. При цьому міністр наголосив, що в основі повинна бути потрійна відповідальність — влади, бізнесу і місцевих громад. Сьогодні аграрний бізнес — це не торгівля овочами на базарі, а масштабна і розгалужена мережа, високотехнологічні процеси, освічені кадри, європейська техніка, ринки збуту. Завдяки ефективній політиці, яку проводить область, минулого року укладено соціальних угод на 34 мільйони гривень, з яких 96% використано на розвиток місцевих територій. Цього року сума зросте до 40 мільйонів.

Значну увагу учасники наради приділили розвитку тваринництва, зокрема  активізації кооперативного руху. Йшлося головним чином не про великотоварне, а середнє і дрібне виробництво, в тому числі підсобні господарства населення. Останні справляють важливий  вплив на виробництво насамперед молока, але з низки причин починають здавати позиції. Аби загальмувати негативні процеси і збільшити поголів’я великої рогатої худоби в приватному секторі, цього року в державному бюджеті вперше за два десятиріччя передбачено компенсаційні кошти в розмірі мільярд гривень. Потребує ретельного вивчення й узагальнення досвід кооперативу «Ярославна» Путивльського району, що об’єднує кілька тисяч селян — власників корів.

Микола Присяжнюк ознайомив присутніх з ініціативою міністерства «Рідне село», що має на меті активізувати сільські громади, залучити їх до розв’язання місцевих проблем, збереження і розбудови кожного населеного пункту. Йдеться про різновекторну ініціативу,  починаючи від економічно ефективного виробництва і закінчуючи спортивним дозвіллям сільської молоді.

А керівник Сумської облдержадміністрації Юрій Чмирь деталізував стратегію роботи, якої регіон дотримуватиметься в галузі АПК протягом найближчих років. На переконання керівника краю, втілення наміченого дасть змогу надати селу нового динамічного імпульсу, залучити в аграрний сектор молодих амбітних спеціалістів, вивести АПК на якісно вищий рівень.